Около 10 000 души се водят изчезнали след опустошителните наводнения в Либия, съобщи Тамер Рамадан, ръководител на либийския клон на базираната в Тунис Международна федерация на дружествата на Червения кръст и червения полумесец, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Рамадан обяви това чрез видеовръзка на пресконференция на ООН в Женева.

Бурята "Даниел" донесе поройни дъждове в Либия в неделя и това доведе до катастрофални наводнения в източната част на страната. Стотици хора вече са били погребани в особено тежко пострадалия град Дерна, където са се скъсали две язовирни стени.

"Ситуацията е катастрофална", каза Осман Абдулджалел, министър на здравеопазването в правителството на източната част на Либия, цитиран от Асошиейтед прес. "Телата все още лежат на земята в много части на града. Болниците са пълни с тела. Има и райони, до които все още не сме достигнали", добави той.

По-рано властите изчислиха, че само в Дерна може да са загинали до 2 000 души. Службата за спешна помощ и извънредни ситуации, която координира усилията за търсене и спасяване, заяви, че в Дерна са загинали около 2 300 души, но не уточни на какво се основава тази цифра. Световната организация по миграцията съобщи, че бежанците от бедствието само в Дерна са 30 000, пише френският в. "Монд".

"Обстановката се оказа по-тежка и по-страшна, отколкото очаквахме... Необходима е международна намеса", каза още Абдулджалел.

Множество жители на Дерна описват сцени на хаос. През нощта те чули силни експлозии и разбрали, че язовирите извън града са се срутили и от тях идва водна стена, която "заличава всичко по пътя си", каза жител на Дерна.

Бурята засегна и други райони в Източна Либия, включително град Байда, където според съобщенията са загинали около 50 души. Основната болница в града, е била наводнена и се е наложило пациентите да бъдат евакуирани.

Стотици семейства са били принудени да напуснат домовете си и са намерили подслон в училища и други правителствени сгради в град Бенгази и на други места в Източна Либия.