Политическа пропаганда помрачи европейската квалификация Румъния - Косово (2:0) в Букурещ снощи, като мачът бе прекъснат за близо час заради напрежение по трибуните и на терена.

Северната ни съседка е една от страните, които не признават Косово за държава. Така опасенията, че запалянковци ще опитат да използват това, за да внесат напрежение, се оправдаха.

Двубоят на ст. "Арена национала" започна с възгласи "Сърбия, Сърбия", както и "Сърбия е Косово". Те започнаха още на загрявката и по време на химните, като организаторите се принудиха да усилят максимално звука при химна на Косово, за да заглушат скандиранията.

Зад една от вратите се появиха и надписи, като освен "Сърбия е Косово" там пишеше "Бесарабия е Румъния".

В 18-ата минута, при резултат 0:0, съдията Вили Делажо от Франция реши да спре мача, за да успокои страстите. Той и делегатът на УЕФА са казали на домакините, че срещата няма да продължи, докато транспарантът за Косово не бъде свален, а възгласите "Сърбия" не престанат, предаде "Ройтерс". 

Отборите се прибраха в съблекалните. В паузата румънски национали отидоха на мястото, където бяха издигнати надписите, за да уговарят феновете да ги свалят. Имаше и намеса на полицията, както и съобщения по високоговорителите, че Румъния е заплашена със санкции от УЕФА.

След близо час двубоят продължи - доста нервно. Косовският нападател Ведат Мурики получи червен картон. През второто полувреме на домакините бе дадена дузпа, а вратарят на английския "Бърнли" Арджанет Мурич спаси удара Николае Станчу.

В 83-тата минута Станчу се реабилитира и откри резултата, а в добавеното време Валентин Михайла удвои.

УЕФА вече даде да се разбере на официалния сайт, че е наясно със случая. Предстои дисциплинарната ѝ комисия да се произнесе.