Мотористи и фенове се събраха тази сутрин пред Върховния административен съд.

Акцията им е в подкрепа на Милена Славова. След 8:30 ч хората препречиха бул. "Ал. Стамболийски".

Днес ВАС гледа обжалването от страна на Милена и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) на акт на долната инстанция. С него Административен съд-София-град отмени отказ на КЗД да глоби Милена за хомофобски изказвания, тормоз и подбуждане към тормоз по признак сексуална ориентация.

Сагата между певицата и ЛГБТИ общността тече от 2021 г., когато тя публично заклейми София прайд чрез фейсбук статуси и в едно тв интервю.

Делото днес е административно, то не е "присъда": касае се дали ще се отмени актът, с който АССГ връща преписката срещу Милена за ново разглеждане на антидискриминационната комисия.

До вчера близо 10 000 души са подкрепили в петиция в подкрепа на рок-певицата.

Адвокатът ѝ Мария Янева обясни:

"На първи инстанция делото бе спечелено от Милена Славова, на втора обаче Административен съд София-град реши, че тя няма право да изказва публично мнение, защото по този начин дискриминира определена група от хора".

Тя допълни, че срещу певицата имало и заплахи за живота ѝ.

"Да съхраним семейството и децата ни - призова на свой ред Милена Славова, цитирана от БНР. -

Важно е да имаме морал, мир и спокойствие за децата и да няма заплахи за убийство…Нека да си изказваме свободно мнението, защото така става като в комунизма – потискат ни... Нали сме демокрация?!"

Сред колегите, които дойдоха да я подкрепят, е и Васко Кръпката. Той вчера написа емоционален пост във фейсбук: