На руския космодрум "Восточний" започнаха разговорите между лидерите на Русия и на Северна Корея, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В началото на преговорите Ким заяви на Путин, че подкрепя неговата свещена битка със Запада, предаде Ройтерс.

Той увери, че двете страни заедно ще се борят с империализма. Според Ким Русия е повела свещена война, за да защити суверенитета и сигурността си срещу хегемонистични сили.

Срещата се състои в зала за преговори на космодрума и в тях участват делегациите на двете държави, в това число и руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

По-рано Путин разведе Ким из обекта и му показа и площадката за сглобяване на ракети и за тяхното изстрелване. Пред журналисти руският президент каза, че със севернокорейския диктатор ще говори по всякакви въпроси и че ще бъде обсъдено подпомагането на Пхенян да разработва спътници.

 Ким и Путин вдигнаха тостове по време на официалния обяд, даден от руския лидер в чест на Ким след срещата им на високо равнище на руския космодрум "Восточний", предадоха световните агенции.

Ким каза, че вдига тост за здравето на руския лидер. Путин пък заяви, че вдига тост за задълбочаване на бъдещото сътрудничество и приятелство с Пхенян.

Ким увери чрез преводач на Путин, че е сигурен, че руската армия и руският народ ще надделеят над злото. Путин каза още, че двамата са обсъждали политическата ситуация на Корейския полуостров и в Европа.

Путин съобщи, че след приключването на разговорите си с Ким високият гост от Пхенян ще продължи своята обиколка в руския Далечен изток с посещение във Владивосток и заводи в областта на отбраната и други предприятия в град Комсомолск на Амур, съобщи РИА "Новости".

Лавров: Не Русия, а Западът нарушава споразуменията

Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров, запитан от журналисти за евентуална руско-севернокорейска размяна на оръжия, каза: "Западът наруши споразуменията, като изпрати оръжия от времето на СССР на Украйна".

Лавров беше и в делегацията на Путин, която по-рано днес преговаря с делегацията на Ким, преди двамата лидери да проведат среща на четири очи.

Лавров отбеляза днес, че геополитическият климат се е променил изцяло в сравнение с времето, в което Организацията на обединените нации (ООН) е наложила санкции на Северна Корея, предаде Ройтерс. Лавров обвини Запада в нарушаване на обещанията за хуманитарна помощ за Пхенян.

Ройтерс посочва, че Лавров е говорил пред репортер на руска телевизия. Поради попадналите под забрана нейни ядрени оръжия и ракетни програми от 2006 г. Северна Корея  се намира под санкциите на ООН, които Русия навремето подкрепи.

"Санкциите за Северна Корея бяха приети в напълно различна геополитическа ситуация, когато имаше проблеми с осъществяването на диалог (с Пхенян) и се водеха изключително сериозни дебати в Съвета за сигурност (на ООН)", каза Лавров пред телевизионния журналист Зарубин.

Той посочи, че причината миналата година Русия и Китай да наложат вето върху допълнително изготвеното от САЩ решение за санкции на Северна Корея е невярното обещание на Запада – към момента на първоначалните санкции – да осигури хуманитарна помощ за КНДР.

Предупреждение от Лондон

Великобритания призова днес Северна Корея да прекрати разговорите за продажба на оръжие на Русия в контекста на срещата между Чен и Путин, предаде Ройтерс.

"Призоваваме КНДР да прекрати оръжейните си преговори с Русия и да спазва поетите от Пхенян ангажименти да не продава оръжие на Русия", заяви пред журналисти говорител на британския премиер Риши Сунак.

"Това посещение подчертава изолацията на Русия от световната сцена и докато светът се обединява срещу незаконното нашествие на Путин в Украйна, той е принудени да се обърне към режими като този в Северна Корея", се добавя в изявлението по адрес на срещата Путин – Ким във Владивосток.