"Днес ще поискаме да стартира процедурата за избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото съм възмутен от техните действия спрямо случая в Стара Загора".

Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски. Той коментира, че е получил отговор от Инспектората как нищо не могат да направят и как нищо не е нарушено (това не е точно така - становището на ИВСС, което провокира гнева му, вижте по-долу, б.р.).

Този случай на домашно насилие предизвика протести в цялата страна.

"Вие като видяхте това момиче, има ли нарушения? Възмутително е, днес ще искаме старта", коментира Пеевски.

Мандатът на Инспектората на ВСС изтече още през 2020 г., но настоящият му състав продължава да работи след като Конституционният съд се произнесе, че членовете му ще продължат да изпълняват функциите си до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори. Досега от управляващото мнозинство и ДПС не са представяли позиция какво трябва да се случи с инспектората предвид предстоящите промени в Конституцията. Единствената заявка е спрямо състава на Висшия съдебен съвет, за който бе решено, че ще бъде подменен едва след промените в основния закон.

Относно промените в Конституцията, депутатът посочи, че ще бъдат приети всички промени, които се предлагат на първо четене.

"Между първо и второ четене ще правим всички промени. Нека да приемем на първо четене, все пак да не торпилираме решението на залата и след това ще разговаряме", добави Пеевски.

ИВСС: не ние преценяваме правилни ли са съдебните актове, експертът е казал "лека телесна повреда"

Днес БТА цитира проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), която е установила, че Районният и Окръжният в съд в Стара Загора са спазили всички срокове, когато за първи път са гледали мярката на Георги Георгиев, задържан за нанесената телесна повреда на 18-годишата Дебора Михайлова. 

Разпределението на мерките е извършено по дежурство, при спазване на принципа на случайния подбор.

Окръжният съд е пуснал Георгиев от ареста, тъй като в заключението на съдебномедицинската експертиза е посочено, че уврежданията на Дебора Михайлова, „колкото и многобройни да са, засягайки както главата, така и тялото и крайниците на същата, ако и да сочат на жестоко по своя характер деяние, в крайна сметка поотделно и в съвкупност са причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота“, като според Наказателния кодекс те са лека телесна повреда.

Проверката стига до извода, че по образуването, случайното разпределение, насрочването, движението и приключването на двете дела не са установени нарушения.

От Инспектората припомнят, че нямат правомощия да извършват преценка на правилността и законосъобразността на съдебните актове. Това е по повод на искането на Делян Пеевски за правната преценка относно приложението на закона от Окръжния съд.

Проверяващият инспектор е изпратил сигнал до председателя на Апелативен съд - Пловдив, който да възложи проверка на организацията на дейността на съдиите от окръжните съдилища от района и анализ на съдебната практика по подобни случаи.