Министерството на външните работи на Франция съобщи, че френски служител е бил арестуван в Нигер и призова хунтата незабавно да го освободи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Военните в Нигер свалиха президента Мохамед Базум през юли, а миналия месец наредиха на френските служители да напуснат страната - заповед, която Франция отказа да изпълни, заявявайки, че нигерската хунта не е легитимната власт в страната.

Министерството съобщи в "Х", платформата, известна преди като Tуитър,  че Стефан Жулиен, съветник на френските граждани в чужбина - недипломатическа, изборна длъжност - е бил арестуван миналия петък, и призова за "незабавното му освобождаване". 

Арестът на френския служител със сигурност допълнително ще повиши и без това високото напрежение между Франция и Нигер, нейна бивша колония.

Френското МВнР не даде подробности за това къде и как е бил арестуван Жулиен и дали в Париж са знаели къде е бил задържан. Ведомството само заяви, че Франция следи ситуацията отблизо и е "напълно мобилизирана", за да му осигури защитата, която се полага на всеки, намиращ се в друга държава.

Франция "призовава за незабавното му освобождаване", се казва в изявлението.

Близо 1500 френски военнослужещи са базирани в Нигер, за да помагат на местните сили в борбата с ислямските екстремисти. Военното сътрудничество обаче е преустановено след преврата, чиито лидери твърдят, че правителството на Базум не прави достатъчно, за да защити страната от бунтовниците.