Всички обичат Дянков. Така излезе на представянето на книгата на бившия финансов министър от първия кабинет на Бойко Борисов. Симеон Дянков, който докато беше във властта, неизменно държеше първото място за най-неодобряван и нехаресван министър, се радваше тази вечер на масиран интерес от ГЕРБ. В Софийската градска художествена галерия на премиерата на книгата "Кризата в Европа. Поглед отвътре" се отчетоха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, шефката на НС Цецка Цачева, вицепрезидентката Маргарита Попова и повечето членове на първото правителство на ГЕРБ. По-рано днес Дянков обясни пред БНТ, че не дава съвети на новия кабинет. А и не го търсели за съвети. "Не смятам, че ролята на бившите политици - финансови министри или други, е да съветват, да се обаждат често, да критикуват. Всъщност това е причината две години да не се появявам публично. Не мисля, че това е начина да помагаш на сегашните управляващи - да критикуваш и да казваш, "аз като бях беше прекрасно, сега гледай ги тези какво правят", каза още той в началото на деня.

Дянков представя книгата си "Кризата в Европа. Поглед отвътре".
Поздравленията от президента Плевнелиев са придружени от обикновено ръкостискане.
Срещата между бивш шеф и подчинен е по-неформална. Даже прекалено неформална.

 

Дянков и Борисов демонстрират бликаща радост, че се виждат.

 

Банкерката Цветелина Бориславова също е дошла да чуе ценните мисли на бившия финансов министър.
Кариерно развитие. Ваньо Танов отново е шеф на митниците, Дянков обаче вече не е министър. В първия кабинет на ГЕРБ двамата трудно работеха заедно.

 

Кариерно развитие  -2. Бившият пряк подчинен на Дянков Владислав Горанов вече е заел мястото му на финансов министър.
Кариерно развитие -3. Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, с когото Дянков влизаше в словесни двубой, сега е вън от властта.
Държавният и политическият елит (както гласи едно вехто клише) е заел позиции на първия ред. Сред почитателите на Дянков се оказва и шефът на НИМ Божидар Димитров. За кратко двамата бяха колеги в МС.