Предложенията за хуманитарна помощ за Мароко се превърнаха в противоречив въпрос – досега Рабат е приел помощ от Испания, Обединеното кралство, Катар и Обединените арабски емирства, но е отхвърлил тази на ООН, съседен Алжир, с който кралството е скъсало дипломатически отношения, и Франция, в отношенията с която от няколко месеца има дипломатически студ, съобщава испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА. 

Мароканското правителство заяви, че досега е приемало помощ от „приятелски страни след „задълбочена оценка на нуждите и със съзнанието, че некоординираната помощ би била контрапродуктивна“.

То не обясни защо ООН, организацията с най-голям опит в света в реагирането на природни бедствия, е била принудена да чака конкретен отговор, докато дните минават и шансовете за намиране на оцелели намаляват.

ООН не е получавала официално искане за помощ от мароканското правителство, заяви говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик на вчерашна пресконференция.

„Суверенно решение на всяка страна е да реши как да продължи с помощта в зависимост от собствения си капацитет“, каза Дюжарик, попитан дали това предпочитание за помощ от някои страни пред други е „по-скоро политическо, отколкото практическо“ решение.

Междувременно алжирското външно министерство обяви вчера, че Мароко е отхвърлило предложението му за хуманитарна помощ.

В понеделник алжирските власти заявиха, че ще изпратят три големи военни самолета и екип на Гражданска защита и Червения полумесец от 93 специализирани спасители, в очакване на одобрението на Рабат.

Според кадри, излъчени на живо по държавната телевизия, спасителните екипи са били готови да излетят от военното летище в град Буфарик, на 40 км от столицата, но мароканското външно министерство със закъснение е информирало алжирската страна, че страната му „не се нуждае от помощ“.

Алжир и Мароко, чиито сухопътни граници са затворени от 1994 г., от десетилетия са в трудни дипломатически отношения заради основния въпрос за Западна Сахара. През лятото на 2021 г. Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Рабат и затвори въздушното си пространство, въпреки че в събота го отвори отново, за да позволи хуманитарни полети от и до съседката си.

От своя страна Франция се стреми да отрече всякакви търкания с Мароко. Говорителката на френското външно министерство настоя вчера, че „няма причина за противоречия“ по този въпрос, когато на седмичния си брифинг за пресата бе попитана за отказа на Мароко от помощта на Франция.

Говорителката отбеляза солидарността, изразена във Франция, където живее голяма мароканска общност, след като за първи път бе съобщено за земетресението, и подчерта, че тази реакция идва от цялото френско общество.

При липсата на официална спасителна операция ръководителката на френската дипломация, Катрин Колона обяви в понеделник отпускането на 5 млн. евро на френски и международни неправителствени организации, които вече работят на място.

Отчуждението между бившата колониална сила и Мароко се илюстрира от факта, че Мароко няма посланик във Франция от февруари и че френските власти спряха да говорят за посещение на Макрон в алауитското кралство, което трябваше да се състои в началото на 2023 г.

Междувременно Макрон обнародва в Екс (бивша Туитър) обръщение към мароканците, в което изрази солидарност с тях и готовност за оказване на помощ.