Държавата на два пъти е теглила пари на държавни предприятия от КТБ, каза днес пред Нова телевизия Симеон Дянков - вицепремиер и финансов министър (2009-2013) в първия кабинет на Бойко Борисов.

Веднъж са били теглени 200 милиона лева, а следващия път - 300 милиона, обясни той.

"По времето на ГЕРБ в КТБ влязоха пари от транспортните дружества. Енергийните са влезли още по времето на Сергей Станишев. В онези години на КТБ не й трябваха обикновени клиенти - те после дойдоха. За нас, включително за Бойко Борисов, беше изненада какво има в КТБ. Финансовото министерство обаче не контролира банките – по онова време БНБ се държеше така, както и сега", добави Дянков.

Бившият министър припомнпи, че през 2010 г. нито той, нито тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков са били на награждаването на Цветан Василев със званието "Мистър Икономика”.

"Защото смятахме, че хората, които се награждават, не са "мистър", обясни Дянков. И добави, че на церемонията е бил друг вицепремиер - вътрешният министър по онова време Цветан Цветанов.

Дянков изтъкна също, че за първи път по негово време е било съобщено публично, че 48 на сто от парите на държавните предприятия са в банката на Цветан Василев.

Бившият министър бе запитан дали е знаел предварително за срещата между заместника му Владислав Горанов (настоящ министър на финансите) и Делян Пеевски в момента, в който се е чакала информацията колко държавни пари има в КТБ.

"Бях уведомен след срещата от самия Горанов. Според мен тя е била случайна, защото Горанов беше на рожден ден на един от най-големите депутати от ГЕРБ и покрай нея е имало случаен контакт. Отделно Горанов работеше само по темата „бюджет” и нямаше досег с други финансови теми. Самият аз през моя мандат не съм се срещал с Цветан Василев", каза Дянков.

И "Белене", и "Бургас-Александруполис" са били корупционни схеми, а не икономичеси изгодни проекти, смята бившият вицепремиер.

"Сега съм в Русия, защото и там има добри идеи, добри реформатори, добри реформатори. По силата на това, че съм ректор в определен частен университет, ставам независим член на директорския борд на ВТБ", каза Дянков.

И категорично отхвърли възможността това да е свързано с факта, че руската банка "ВТБ Капитал" е купила част от акциите на КТБ, навлязла е в БТК и в "Булгартабак".

"ВТБ Капитал" е различно дружество от ВТБ Банка". "ВТБ Капитал" е регистрирано в Лондон, има си свой борд, така че няма нищо общо", отвърна Дянков.

Според него партньорството на Георги Първанов с Бойко Борисов показва провала на прехода в България. В парламента е и Лютви Местан, бивш агент на ДС. Дянков смята, че това е сред причините да сме по-слабо развити политически и икономически от други източноевропейски държави.

"Всичко това се случи – за постната пица, за наричането на Сергей Станишев "съсел”, за „феодалните старци” в БАН, за собственото ми оприличаване на Брад Пит. Оттенъкът беше и на неопитност. Финансовата политика обаче не съжалявам, че беше такава – тя трябваше да е такава", сподели още Симеон Дянков.

"Очаквах да не си изкарам мандата, защото виждах в Европа колко време изкарват другите финансови министри. Съжалявам, че говорех твърде много и твърде необуздано за финансов министър, каза още Дянков. - Най-трудният ми момент беше към март 2010 г., когато се оказа, че дефицитът ни е тройно по-голям, отколкото бяхме докладавали два месеца по-рано. Оказа се, че правителството на Сергей Станишев ни е оставило и много други, по-скрити договори".