Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер осъди плановете на републиканците да започнат разследване за импийчмънт срещу президента демократ Джо Байдън, като нарече това начинание неоснователно, предаде Ройтерс.

Тя заяви, че републиканците не са представили никакви доказателства срещу Байдън във връзка с бизнес делата на сина му Хънтър Байдън. Разследването е съсредоточено върху това дали Байдън се е облагодетелствал от бизнес сделките на Хънтър Байдън.

"Това е политическа сензация", каза тя.

Жан-Пиер заяви, че изглежда, че председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, най-високопоставеният републиканец във Вашингтон, е разпоредил разследването в отговор на натиска от страна на крайнодесни републикански законодатели като народната представителка Марджъри Тейлър-Грийн.

"Това е цяло упражнение как да се действа по нелегитимен начин... Става дума за преследване на президента по политически причини, а не за истината", каза тя.

Тя каза, че републиканците не са открили никакви доказателства, че Байдън е направил нещо нередно, "защото президентът не е направил нищо нередно".