Украински ракети са унищожили руски противовъздушен комплекс в Крим, съобщават днес украинските медии, позовавайки се на украинската служба за сигурност.

Ракети "Нептун" са поразили комплекса "Триумф С300 / С400" в Евпатория през изтеклата нощ, се казва в съобщението. Комплексът, смятан за последна дума на руската военна нтехника се състои от радар, пункт за управление и пускови установки с ракети.

"Нептун" са украински противокорабни ракети с варианти за морско и наземно базиране. От началото Украйна ги използва успешно срещу важни руски цели. Една от тях беше потопеният флагман на руския Черноморски флот, крайцера "Москва".

Отделно, Украйна заяви днес, че е свалила 17 от общо 22 руски дрона, атакували нейната територия тази нощ, и че дете е било убито при руски артилерийски обстрел в Херсонска област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Канцеларията на украинския главен прокурор Андрий Костин уточни, че при обстрела на село Новодмитривка в Херсонска област е убито шестгодишно момче и че са ранени 13-годишният брат на убитото момче и още трима души.

"Вражеският обстрел порази частен дом и прилежащата му територия", се казва още в изявление на прокурорската канцелария в комуникационното приложение "Телеграм".

Украинските военновъздушни сили заявиха също, че са свалили дронове в няколко области в Южна и в Северна Украйна.

"В нощта на 14 септември 2023 г., от 21:00 ч. до 02:30 след полунощ, руските нашественици атакуваха Украйна от три посоки с няколко групи дронове тип "Шахед 136/131", се казва в публикация в "Телеграм".

Областният управител на Днепропетровска област Сергий Лисак каза, че три дрона са атакували неговата област, като са нанесли поражения на няколко сгради. Освен това областта бе подложена през нощта на артилерийски и ракетен обстрел, каза още Лисак.

След като по-рано използваше най-вече ракети, за да поразява цели в Украйна, тази година Русия все по-често започна да използва евтините ирански дронове "Шахед", които са трудна мишена за противовъздушната отбрана заради малкия си размер и ниската си скорост, отбелязва Ройтерс.