Украинските власти разпоредиха задължителна евакуация на цивилни в южната Херсонска област, част от която е контролирана от руските сили и редовно бива подлагана на обстрел, предаде Франс прес.

"Съветът за отбрана в Херсонска област взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от населени места, подложени на постоянен вражески обстрел", съобщи в "Телеграм" ръководителят на областната военна администрация Олександър Прокудин.

В Херсонска област руските войски контролират районите южно от река Днепър, след като миналата година се изтеглиха от областната столица - град Херсон, който редовно е обстрелван.

През август украинските власти вече препоръчаха евакуирането на мирни граждани от около десет града в Харковска област в Североизточна Украйна заради офанзива на руските сили в района. Тогава обаче евакуацията не беше задължителна.

Прокудин заяви също, че регионалните власти се подготвят за "извънредни ситуации" в електроснабдяването тази есен и зима.

През зимата на 2022 г. Русия проведе масирана кампания на бомбардировки срещу украинската инфраструктура, което доведе до редовно прекъсване на  електроснабдяването.