Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Конгреса на САЩ следващата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По-рано представител на САЩ заяви, че Зеленски ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък, уточнява агенцията.

"Пънчбоул нюз" информира днес, че посещението на украинския президент в американския Конгрес е предварително насрочено също за четвъртък. И в. "Вашингтон пост" съобщи, че Зеленски се готви да пътува за визита в Конгреса на САЩ в четвъртък, като друг вестник, "Уолстрийт джърнъл" също посочва, че той ще се срещне с американски депутати.

Ройтерс отбелязва, че не са могли да бъдат открити своевременно за коментар представители на Зеленски и водещи американски конгресмени.

Очаква се президентът на Украйна да отлети за Вашингтон следващата седмица след края на участието си в годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, заяви американски представител за Ройтерс вчера. 

Агенцията посочва, че посещението на Зеленски идва в момент, когато демократът Байдън притиска американските законодатели да осигурят още 24 милиарда за помощ за Украйна и за други международни нужди в контекста на продължаващата война на Русия в Украйна.

Всякаква финансова помощ трябва да бъде одобрена от Конгреса. Демократическата партия на Байдън има превес в Сената (горната камара на Конгреса), но в Камарата на представителите е налице предимство на републиканците, които дадоха знак за съпротива срещу намерението за допълнително финансиране на Украйна, посочва Ройтерс.