Октоберфест започва днес в градската градина на Мюнхен. Баварската столица очаква около 6 млн. жадни за бира посетители, които ще преминат през уникалното събитие.

Най-голямото народно веселие води началото си от 1810 г. Тогава се е празнувала сватбата на принц Лудвиг, а масите са били наредени в градината, наречена на съпругата му Терезия - както се нарича поляната и до днес.

Октоберфест ще продължи т.г. до 3 октомври.

В сновните павилиони на местните производители, които винаги са едни и същи (нови участници не се допускат), цените са само на литър пиво и са нормирани. Тази година бирата гони 15 евро.

Ето и някои любопитни факти, които може би не знаете, събрани от сайта "Хасиенда"

1. Октоберфест НЕ Е започнал като бирен фестивал

Да! Противно на това, което всеки от вас си мисли, Октоберфест не е започнал като бирен фестивал, а е бил повод за отбелязване на годишнината от брака на Тереза ​​на Сакс-Хилдбургхаузен и Лудвиг I, принц на Бавария. Първото празненство се е провело през 1810 г. и до ден днешен годишнината се празнува всяка година, но без дори капка бира!

Нещата се променят драстично, когато през 1819 г. традиционният парад на конете се заменя с този на пивоварите. В допълнение към това, Октоберфест се нарича от жителите на Мюнхен с името "Wiesn", което произлиза от "Theresienwiese", мястото, където се провежда събитието, което е същото място, където се е омъжила принцеса Тереза. Случайност?

2. Октоберфест е бил отменян цели 26 пъти!

Причините са били главно войни и епидемии от холера, а сред последните - коронавирусната пандемия. По време на стотното издание са изпити 120 000 литра бира, съответстващи на приблизително 1,500 вани.

3. Обичайна бира не се сервира в Октоберфест

Фестивалът не предлага обикновена бира, а специални бири, наречени "Oktoberfestbier." Специално произведени от шест исторически пивоварни в Мюнхен и обслужвани в 13 гигантски марки. Както казахме.. всичко това -  само за Октоберфест.

До 1892 г. бирата не се сервира в стъклени чаши, а в каменни чаши. Сега известните литрови чаши представляват "сувенирите", които са най-популярните Октоберфест.

4. Другата страна на Октоберфест

На Октоберфест не само алкохолът тече като река! Друга особеност е неговата народна музика: В тентите винаги има банди, които свирят традиционната баварска музика, но също така и популярни песни. Интересно е, че ако скучаете -  можете да хапнете колбаси или свински крака, докато се опитвате да стреляте с лък и арбалет!

5. Алкохолно първенство

Бирата на Октоберфест е по-силна от обикновените бири. Това не пречи да се консумират 7 млн. литра бира!

6. Не пий без разрешение!

Не си представяйте, че на Октоберфест може да пиете свободно бира. Не е позволено пиенето преди кметът да започне първото буре с бира, с церемонията по “O'zapft is”.

7. Октоберфест започва през септември?

Въпреки че се нарича Октоберфест, легендарният бирен фестивал не започва през октомври! С течение на годините началната дата бе прехвърлена към септември заради по-слънчевото и топло време в сравнение с октомври.

8. Пиеш, за да си здрав!

Зад славата на Октоберфест не стои само бирата и забавлението, а най-вече е въпрос на необходимост. Преди 19-и век в Бавария не е имало много питейна вода. И така, за да се предотврати разпространението на холера и чума, местните жители са утолявали жаждата си.. с бира. Наздраве!

9. Парис Хилтън не може да присъства на Октоберфест?

Парис Хилтън получава доживотна забрана да присъства заради своеволното си промотиране на марка вино на едно от събитията.

10. Айнщайн е работил за Октоберфест

Алберт Айнщайн? Да, точно той. Работил като електротехник и е помогнал да се създаде една от бирените тенти през 1896 година.

11. Децата са добре дошли!

Не само реките с алкохол привличат към Октоберфест Той също така има и семейна страна. Карнавалният аспект на Октоберфест привлича много семейства поради многото атракции, както за възрастни, така и за малките, като например "цирк на бълхите", виенски колела и др.. Не е задължително да се напиете на всяка цена, за да се насладите на оживената атмосфера на Октоберфест!

12. Всички губят по нещо на Октоберфест.. ФАКТ!

Случило се е поне веднъж да загубите нещо, когато сте подпийнали, нали? Е, опитайте се да сметнете 7 милиона души - всички подпийнали = колко загубени вещи?

На Октоберфест има специален офис, който събира тези вещи, а те са стотици и всякакъв вид: например 1000 паспорта, 500 портфейла, 300 мобилни телефона, 300 чанти и 50 камери.

Сред най-странните изгубени вещи на Октоберфест (няма как да не ги споменем), са: зъбни протези, брачни халки, бебешки колички, слухови апарати, кучета, инвалидни колички и дори надгробен камък!

В допълнение към това има и загубени.. деца!

13. Октоберфест разполага със собствена пощенска станция

От нея се изпращат средно 130 000 пощенски картички и подаръци всяка година.

14. Има места, на които може да пиете и.. вино!

Toва е страхотно за всички, които са отишли на бирен фестивал, но не обичат бира?!?!

15. Колкото по-космата е шапката - толкова по-богат е този, който я носи!

По време на Октоберфест посетителите традиционно носят баварски шапки (наречени "Tirolerhüte"). Ако шапките имат повече купчини кози косми - за тях се смята, че са на най-богатите посетители. (Днес Tirolerhüte са синтетични, така че всеки може да изглежда богат или беден, както си пожелае).