Ден след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща с министър-председателя. Това съобщи самият той пред медии.

„Отказаха да дойдат днес в 11 часа на среща. Аргументите, които използват са несъстоятелни”, каза Денков.

„През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: „Ако не го направите, ние ще блокираме държавата”.

Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество”, каза още министър-председателят, цитиран от Нова тв.

Според него в началото е имало опит да диалог в конкретика, но в един момент браншът е променил подхода и е използвал фалшиви аргументи, за да откаже преговори.

„Каня отново тези производители да дойдат в МС, за да обсъждаме конкретните теми, а не да протестираме по принцип”, каза Денков.

Връзката се късала от другата страна, смята той.

„Аргументите им са напълно несъстоятелни. Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства.

Не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия.

Така че трябва да бъде пределно ясно - има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет”, каза Денков.