До ноември ще бъде възможно нова апликация на телефон да разпознава първите симптоми на инсулт, за да може навреме да се потърси лекарска помощ. 800 хиляди души в Европа годишно получават инсулт, което е един на всяка минута. У нас боледуват 45 000 души годишно, като 5000 умират в болницата. В България няма национален план за борба с инсулта, алармира доц. Росен Калпачки, цитиран от БНР.

Той посочва на какво трябва да се обърне внимание, за да се реагира навреме.

"Това, което е важно - ранното разпознаване на един от трите белега - изкривяване на лицето, слабост в ръката и промяна в говора.

Едно от това, ако забележите у ваш близък, най-вероятно той получава инсулт и не трябва да губите никакво време, а да го заведете в най близката болница. Апликацията, която готвим, ще помогне това разпознаване да се върши от софтуер от компютъра от телефона, за да подпомогне хората, които се съмняват, че са получили инсулт.

Инсултът част от хората ги убива, друга - ги инвалидизира сериозно", каза доц. Калпачки.

Доц. Росен Калпачки е председател на Българското дружество за инсулт и участва в 22-рата национална среща на фондация МОСТ, фокус на която е профилактиката, скрининга и лечението на тежките и редки заболявания.