Русия днес предприе комбинирана атака с дронове и ракети, насочена главно срещу южните части на Одеска област и порази селскостопански обект в Украйна, съобщиха в Телеграм украинските военновъздушни сили, предаде Ройтерс, циткирана от БТА.

Русия е използвала шест произведени в Иран безпилотни летателни апарата "Шахед" и 10 крилати ракети, като украинските сили са унищожили шест безпилотни самолета и шест ракети, преди да достигнат целта си, съобщиха украинските ВВС.

Ситуацията в Одеса и нейните пристанища е наблюдавана от зърнените пазари, тъй като вчера Киев съобщи, че два товарните кораби са пристигнали там, за да използват временен коридор за влизане в черноморските пристанища и да натоварят зърно за пазарите в Африка и Азия.

Степента на щетите не е известна веднага и не беше ясно кой обект е бил засегнат.  Украинските ВВС само съобщават, че на мястото са пристигнали хора от аварийните служби.

Цялата територия на Украйна в продължение на няколко часа беше под тревога за въздушно нападение

Миналия месец Украйна обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, за да създаде възможност за функциониране на корабите, които са блокирани в пристанищата ѝ след началото на войната през февруари 2022 г. и за да заобиколи де факто блокадата от страна на Москва, след като Русия се оттегли от сделката, която позволява на Киев да изнася зърно.

Руското министерство на отбраната заяви, че тази нощ руската противовъздушна отбрана е свалила един украински дрон в Московска област и шест други, които са летели към Кримския полуостров, предаде Франс прес.

Един от дроновете бе прехванат в 01:45 ч. в Истринския район на Московска област, се казва в изявление на руското министерство в комуникационното приложение "Телеграм".

"По предварителни информации няма нито материални щети, нито жертви на мястото, на което са паднали отломките", заяви в "Телеграм" кметът на Москва Сергей Собянин.

Два украински дрона са били унищожени към 01:15 ч. над западния бряг на Крим, а 30 минути по-късно - още четири дрона, над източния и северозападния бряг на полуострова, съобщава министерството на отбраната.

По-късно днес руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са нанесли ракетен удар по завод намиращ се в Харков, в който се ремонтират бронирани машини за украинската армия, предаде Ройтерс. 

Ведомството не съобщи кога е бил нанесен ударът и други подробности.

Областният управител Олех Синехубов, днес в написа в канала си в "Телеграм", че Русия е ударила сградата на гражданско предприятие в Харков с четири ракети С-300. 

Областната администрация на Харков не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар.

Харков, вторият по големина град в Украйна, бе с население от над 1,4 млн. души преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022. Части от града се намират на по-малко от 32 километра от руската граница.

Северните му предградия бяха белязани от боеве през по-ранните фази на конфликта.