Севернокорейският лидер Ким ЧенУн обсъди с руския министър на отбраната Сергей Шойгу практически въпроси, свързани със засилването на военното сътрудничество между КНДР и Русия, предаде Ройтерс, като се позова на информация на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

В рамките на посещението си в Русия Ким инспектира вчера руски стратегически бомбардировачи, свръхзвукови ракети и бойни кораби, като беше придружен от Сергей Шойгу, отбелязва Ройтерс.

Ким и Шойгу "обмениха конструктивните си мнения по практически въпроси, свързани със засилването на стратегическата и тактическата координация, сътрудничеството и взаимния обмен между въоръжените сили на двете страни, както и по въпроси на националната сигурност и сигурността", се казва в информацията на КЦТА.

Ким инспектира и Тихоокеанския флот на Русия, който разполага с ядрени подводници, и похвали приноса на руския флот за гарантирането на мира в региона, изтъква КЦТА.

По-рано този месец Северна Корея пусна на вода първата си тактическа ядрена подводница, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещи с учени, китове и морж

Ден след като инспектира руските бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия, Ким се отдаде на по-лежерен режим в неделя, като посети университет и наблюдава шоу с моржове в руски океанариум, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенция РИА Новости публикува видеозаписи, на които се вижда как Ким - облечен в черен костюм и придружен от висшите си служители - разговаря с руски официални лица чрез преводачи, докато се разхожда из кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски.

Според руските държавни медии Ким се е срещнал с Олег Кожемяко, губернатор на руския регион Приморие, който включва пристанищния град Владивосток, както и с руския министър на природните ресурси Александър Козлов и с ректора на университета Борис Коробец.

Ким е получил от Кожемяко бронирана жилетка и комплект безпилотни самолети, произведени в региона, съобщи ТАСС.

На лидера на КНДР са били дарени пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон от типа "Геран-25" с функция за вертикално излитане. Тези безпилотни летателни апарати също се произвеждат в Приморския край. Освен това на севернокорейския гост е бил подарен комплект специални дрехи, с ниска видимост за термовизионни камери.

По-късно Ким е бил видян в най-големия в Русия Приморски океанариум на острова, където е гледал представления с участието на китове белуга, делфини, тюлени и морж "Миша", които изглежда са му харесали особено много, информират руските държавни медии.

По-късно днес ТАСС съобщи, че Ким е напуснал Русия на път за Северна Корея с бронирания си влак след шестдневното си посещение.