Вицепрезидентката Илиана Йотова днес поиска оставката на министър-председателя Николай Денков. Причината - вчерашната му реплика в радио интервю, че зърнопроизводителите се държат като "терористи".

"Това да наречеш производителите на зърно в България зърнари и да ги определиш като терористична организация е за оставка, така се прави в цивилизована страна, това е морален акт", каза Йотова в интервю за БНТ.

Тя добави, че "има насъскване на производители срещу преработватели" и че трябва да има "консенсусен вариант чрез диалог и предварителен анализ" да се решават противоречията между правителството и бранша.

"Играят си със земеделския министър като пинг-понг, аз ако бях на негово място щях да се оттегля", добави вицепрезидентката.

В интервю вчера Денков заяви: 

"В последните два дни те (зърнопроизводителите - б.р.) започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това, ако не го направите, ние ще блокираме държавата, аз с терористи не преговарям. Аз очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество."

Йотова даде да се разбере още, че според нея правителството на "сглобката" е лишено от собствена политическа воля и е параван за прокарване на различни частни интереси.

"Сглобката" е тип управление при което на друго място се вземат решенията и се предопределят общите действия. Тази промяна е въпрос на промяна за лична употреба. Подреди се отново старият модел и Николай Денков има лична заслуга за това. Хората все повече губят доверие в "сглобката", каза Йотова.

Тя каза, че сеганите управляващи не бива да си присвояват заслугата за прекратяването на вече 16-годишното европейско наблюдение на правосъдието и вътрешните работа на България и Румъния.

"Мониторинговият доклад много отдавна не функционира както за България, така и за Румъния, стана излишен и зацикли, служеше за вътрешнополитически разправии, отпадането му беше предопределено. За отпадането на този мониторинг работиха много правителства", каза Йотова.

За промените в Конституцията тя заяви, че "някои от политиците гледат на тях като потребителска кошница".

"Заявката за сериозната съдебна реформа до този момент не е изпълнена", посочи вицепрезидентката.

Тя отрече президентът Румен Радев да е инициирал или оглавявал "народно движение" за запазване на 3 март като национален празник. По думите ѝ то е инициатива отдолу.

И Бойко Борисов коментира темата за зърното, Нинова го заподозря в прикрит опит да бутне кабинета

И бившият министър-председател Бойко Борисов днес коментира темата за предстоящите протести на зърнопроизводителите, определяйки министър-председателя като "млад", а земеделския му министър като "слаб". 

„Академик Денков е млад премиер. На никой премиер протестите не са му приятното нещо, но с времето се научаваш, че само с диалог се решават проблеми“, коментира председателят на ГЕРБ, цитиран от бТВ.

„Имаме слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия, защото правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари“, добави Борисов.

Той заяви, че зърнопроизводителите няма да фалират заради вноса от Украйна, защото получават европейски субсидии, на разкритикува  и езика на Денков по техен адрес.

Борисов каза, че очаква зърнопроизводителите да дойдат на масата за преговори

„Призовавам двете страни да спрат с тежките квалификации и закани, защото ЕК взе решение, но има теми, които да се следят с Украйна. Това дава възможност за диалог с производители“, каза Борисов.

По думите му държавата трябва да помогне на сектора с нови пазари, на които да бъде изнесено жито, царевица и слънчоглед.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък заподозря Борисов в прикрит опит да разклати правителството, използвайки протестите на зърнопроизводителите: 

"Борисов вчера каза: “Докато бях премиер дадох на зърнарите 30 млрд. лева” - пише в цитирано от БТА изявление на Нинова. - Питаме се дали пък Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството? Кардиналното решение е да се промени това на Народното събрание – да се върне ветото и да се потърси отново съюз с Полша, Унгария, Словакия".

Тя каза и че принципна позиция на партията ѝ е част от земеделските субсидии за зърнопроизводството да бъдат преносочени към зеленчукопроизводството.