Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия да увеличи значително разходите си за отбрана. "По време на Студената война, когато управляваха Конрад Аденауер или Вили Брандт, разходите за отбрана бяха три до четири процента от икономическото производство", каза той пред германската преса. Столтенберг припомни решението от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, според което два процента от брутния вътрешен продукт е минимумът. Той предположи, че много съюзници ще надхвърлят тази цел.

Освен това Столтенберг не очаква бърз край на бойните действия в Украйна.

„Повечето войни продължават по-дълго, отколкото се е очаквало при избухването им“, каза той.

Според него в последствие са необходими гаранции за сигурността на Украйна, за да се гарантира, че историята няма да се повтори. Няма съмнение, че в крайна сметка Украйна ще бъде в НАТО,  каза генералният секретар на алианса.

Едновременно с това Литва призова средствата, предвидени за Украйна в бюджета на ЕС, да бъдат увеличени до 72 млрд. евро. В момента сумата, планирана до 2027 г., е 50 млрд. евро.

Според адмирала от НАТО Роб Бауер украинската контраофанзива изтласква руските войски на около 200-300 метра всеки ден. Украинците плащат висока цена за това, с много загинали и ранени, каза той на годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Осло. Причината настъплението да не напредва по-бързо е в огромните количества руски мини, каза той.

Според норвежки източници Русия е изтеглила голяма част от военните си сили от общата граница. Там все още са разположени само 20 % или дори по-малко от руските въоръжени сили, отколкото преди руската инвазия в Украйна. А друга съседка на Русия – Полша, обяви по-нататъшно затягане на санкциите си срещу Русия: От неделя в Полша няма да се допускат автомобили, регистрирани в Русия.