В интервю за вестник „Клайне цайтунг“ днес федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер говори за въвеждане на извънредни контроли по границата със съседна Италия предвид бедственото положение на остров Лампедуза, предаде БТА.

Поради увеличения мигрантски поток австрийските власти са засилили вече контролите в близките до границата с Италия райони.

По-нататък канцлерът взима отношение и за ветото срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, като остава на своята позиция въпреки недоволството на двете държави.

"Разширяването може да се извърши едва след като защитата на външната граница функционира. Тогава ще е правилният момент“, подчертава Нехамер.

Отделно днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети приемния център за мигранти на остров Лампедуза заедно с италианския министър-председател Джорджа Мелони, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Двете пристигнаха на малкия италиански остров в Средиземно море днес сутринта. 

Фон дер Лайен и Мелони разгледаха приемния център и разговаряха с някои от мигрантите, показаха кадри, излъчени по италианската телевизия.

"Правим всичко по силите си", цитира агенция АНСА думите на Мелони.

Миналата сряда италианските власти съобщиха за рекорден брой от над 5100 мигранти, пристигнали на Лампедуза, което накара местния съвет да обяви извънредно положение. 

Поради близостта си до тунизийския крайбрежен град Сфакс, Лампедуза от години е една от основните дестинации за мигрантите от Северна Африка, които се опитват да достигнат европейските брегове. 

Бежанският лагер на острова е изключително пренаселен.

Много от хората, пристигнали през последните дни, вече са преместени от Лампедуза в Сицилия или в места за настаняване на континента, което намалява донякъде напрежението в лагера.