Министър-председателят Николай Денков каза днес, че е готов да се извини на обикновените земеделски производители заради крамолната си реплика, че говорещи от тяхно име едри бизнесмени се държат като "терористи". На последните той заяви, че не вижда защо да се извинява. 

Денков говорѝ в навечерието обявени утре протести на зърнопроизводители против вдигане на забраната за внос на украинско зърно. Очаква се те да да блокират гранични пунктове, пътища и центъра на София с машините си.

„Уважавам труда на хората, които произвеждат продуктите, с които всички ние се храним. Винаги съм готов да работя с тези от тях, които искат да работят с правителството, за да намираме заедно решения на техните проблеми. На тези хора съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати, въпреки че думите ми не бяха насочени към тях“, каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

„Не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата“, посочи акад. Денков.

Той призова в следващите дни всеки земеделски производител да реши към коя от тези две групи принадлежи.

Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за субсидиране на земеделското производство, каза още Денков. Целта е да бъдат подпомагани повече малките и средните производители на традиционни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед.

Денков каза, че проблемът, заради който земеделските производители се канят да протестират, вече има решение: То се съдържа в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна пое задължението да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки, каза премиерът.

Той каза, че два пъти лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал.

„От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, обясни министър-председателят. „Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и отправиха заплахи, които всъщност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен диалог“.

В България не се допускат и няма да се допускат продукти, вредни за здравето, каза още Денков. Той обеща да има стриктни проверки на вноса за всички показатели по европейските стандарти, включително по всички рискови показатели, свързани с войната в Украйна.

От 1 октомври 2022 г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно - внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна. С падането на забраната, считано от утре, 18 септември 2023 г., БАБХ ще извършва допълнителен контрол на храните с произход Украйна, внесени на територията на Република България.