Сигнал за дрон с предполагаема бомба в района на Тюленово. В социалните мрежи са публикувани снимки от Радослав Русев. Той твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация. Районът е отцепен от полицията. Очаква се по-късно днес военните да направят оглед. 

Сигналът е подаден снощи, около 22:00 часа. 

По думите на Русев пред Нова тв първоначално от спешния телефон 112 помислили, че сигналът е фалшив. Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, обясни свидетелят, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа, допълни Радослав Русев. Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

Поразяващата сила е между 100 и 300 м, казват военните експерти.

Димитър Ставрев е експерт от сп. „Клуб Криле”. Според него към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина. „Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров. „Сблъсъкът не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството”, допълва експертът, цитиран от Нова тв.

Кметицата на Тюленово твърди, че няма информация.

Васил Данов е военен експерт, член на Атлантическия съвет. Той е категоричен, че устройството трябва да бъде обезвредено, защото може да бъде опасно. „Прилича ми на мина, която може да нанесе поражения на жива сила, военнослужещи. Твърде малка е да порази морски съд”, смята експертът. Според него е възможно устройството да е повредено от морската вода. 

От Министерството на отбраната информираха, че модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнала. Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място той ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането. Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Малко по-късно от министерството съобщиха, че специализираният екип от Военноморските сили е обезвредил боеприпаса.

След получения сигнал военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

Било е преценено, че поради силно увреденото му състояние преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са били предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.