"Няма да видим вълна на промяна в местната власт."

Тази прогноза направи пред БНР в понеделник Димитър Ганев от "Тренд".

"Няма партия на хоризонта, която да е на вълната на надеждите и очакванията на хората, която да успее да направи голяма промяна в местната власт. Картата няма да бъде коренно променена. 

Има кметове, които седят много силно по места, оформили своя крепост с марката "ГЕРБ" като Бургас, Враца, Стара Загора и пр. Със сигурност ще има някъде пробив", твърди той.

Според Ганев на последните парламентарни избори преднината на ПП-ДБ в София е била "трудно преодолима дистанция, но в последните няколко месеца те са в ерозия на обществената подкрепа и много зависи от номинацията на ГЕРБ, защото при кандидата на ПП-ДБ има вътрешно напрежение".

Той смята, че кандидатите за кмет на БСП и "Възраждане" - Ваня Григорова и Деян Николов, ще са имената с най-голяма подкрепа, които ще останат извън балотажа и това как ще гласуват техните избиратели на балотажа "ще реши изборите в София".

Близо 70% от участниците в последното изследване на "Тренд" не одобряват работата на кабинета. "Борисов се позиционира тактически и не иска да се ангажира с този състав на кабинета, защото си дава сметка за неговата непопулярност", коментира Димитър Ганев тези данни на агенцията. По думите му лидерът на ГЕРБ не иска да обира негативите от действията на правителството и то в контекста на приближаващите местни избори.

"Ако правителството продължи тази линия и падне на критични нива на подкрепа, то след местните избори може да се мисли за по-бърза ротация от тази, която имаме планирана за март", смята още Ганев.