Китайският първи дипломат Ван И е на посещение в Русия за преговори за сигурността, докато Москва търси продължаваща подкрепа за войната си срещу Украйна, предава Би Би Си.

Близък съюзник на Москва, Пекин е обвиняван в косвена подкрепа за Русия по време на войната, което той отрича.

Визитата му идва след срещата на Владимир Путин със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, за която се смяташе, че ще доведе до оръжейна сделка.

Руските медии казаха, че пътуването на Ван също ще постави основата за скорошното посещение на Путин в Пекин.

По-рано този месец Путин каза, че очаква да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, но не каза кога.

Той не е пътувал в чужбина, откакто Международният наказателен съд през март издаде заповед за ареста му по обвинение за военни престъпления в Украйна. За последно Путин се осмели да излезе на чужда територия през декември 2022 г., когато посети Беларус и Киргизстан.

Китайското външно министерство каза, че Ван е в Русия за четири дни за "стратегически консултации по сигурността".

Руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на Кремъл, каза, че той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров и войната в Украйна ще бъде ключова тема на разговорите им.

Те също така ще обсъдят "разширяването на силите и инфраструктурата на НАТО в Азиатско-Тихоокеанския регион" и укрепването на тяхната координация в международни групи като ООН, се казва в съобщението.

Някои анализатори смятат, че всяка взаимна подкрепа между Северна Корея и Русия се случва със знанието или дори косвеното съгласие на Китай, предвид тесните връзки на Пекин с другите две страни, отбелязва Би Би Си.

Тези отношения се простират отвъд социалистическата идеология и споделеното им недоверие към САЩ и Запада. Пекин отдавна е икономическият спасителен пояс за Пхенян чрез търговията, а през последната година започна да се превръща в такъв и за Москва чрез увеличени покупки на руски нефт и газ, отбелязва Би Би Си.

„Каквото и да се случва с Русия и Северна Корея, не може да се случи, без Китай да знае за това... Не мисля, че те биха си сътрудничили военно без одобрението на Пекин“, каза Александър Корольов, експерт по отношенията между Китай и Русия от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

Китай дори може да гледа на Северна Корея като полезен заместител, който да помогне на Русия във войната в Украйна, добави той.

„Просто даването на зелена светлина на Северна Корея за военно сътрудничество с Русия е начин да се помогне на Русия с много ниски разходи за репутацията. Може да се обвини измамният режим на Северна Корея ... Би било умен ход, ако случаят е такъв", казва той пред Би Би Си.

Посещението на Ван в Русия също идва ден след негова среща със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в Малта. Освен отношенията между САЩ и Китай, двамата мъже са обсъдили и регионалната сигурност и войната в Украйна, според изявления, публикувани от САЩ и Китай.

Въпреки че САЩ може да разговарят с Китай, за да окажат натиск върху Северна Корея да спре всяко сътрудничество, може да е малко вероятно Китай да направи това, казва Корольов. „Ако Китай искаше да играе по американски начин, те имаха повече от година“, за да спрат войната, но не го направиха, каза той.

Китай беше обвиняван от САЩ, че подпомага Русия икономически и доставя ключови технологии от началото на войната.

В доклад на американското разузнаване, публикуван през юли, се казва, че Пекин „следва различни механизми за икономическа подкрепа за Русия, които смекчават както въздействието на западните санкции, така и контрола върху износа“.

Той цитира увеличените покупки от Китай на руски енергиен износ, засиленото използване на неговата валута в транзакции с Русия и „вероятната“ доставка на двойна технология – артикули, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, като дронове – за използване в Украйна .

Китай последователно отрича подобни твърдения и настоява, че поддържа обективна позиция по отношение на войната.

Той представи свой собствен мирен план за Украйна, разкрит по време на дипломатическа обиколка на Уан по-рано тази година, когато той последно посети Москва и се срещна с г-н Путин.