Тежка земеделска техника на жълтите павета нямаше днес, но имаше друг протест.

Конфедерация на труда „Подкрепа“ и КНСБ организираха Национален протестен митинг-шествие на миньори и енергетици от цялата страна от въгледобивния сектор.

"Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил."

Това съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ, по-късно на брифинг след среща с премиера.  

"Така дори и един да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година", добави той. 

Акцията, озаглавена „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“, започна в 11,30 часа от площад „Свети Александър Невски” в столицата.

Участниците в шествието се придвижиха по улиците „Оборище” и „Георги Раковски” и по булевардите „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков” до официалния вход на Министерския съвет, където от 12 часа се проведе Национален протестен митинг. 

"След протести по места те ще издигнат и в София гласа си с искане за запазване на работните си места и доходите си, както и ще изразят несъгласието си с така наречените териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора", се казваше в съобщението от синдикатите преди шествието. По техни данни пряко засегнати са близо 20 000 работни места, а косвено – над 80 000.