"Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики."

Това заяви вчера президентът Румен Радев на проява в кулоарите на Общото събрание на ООН. 

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите, отбелязва БТА. Според Световния индекс за иновации за 2022 г. България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

По-късно през деня от прессекретариата на "Дондуков" 2 посочиха, че Радев е посочил, че България е влязла в топ 3 по иновации във втората по високи доходи група държави. Там страната ни е на втората позиция след Китай, трета е Малайзия. В държавите с най-високи доходи челната тройка е Швейцария, САЩ, Швеция. Цитираната класация е Глобалният иновационен индекс, добавиха оттам.

"Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики  в групата на страните с по-високи от средните доходи в световен мащаб", се уточниха и от БТА.

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Той говори на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Радев е начело на българската делегация в седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Той обяви и че приоритет на национално равнище е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна.

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези силни традиции позволиха да се постигне значителен растеж в редица високотехнологични сектори“, продължи Радев. 

Той допълни, че националната стратегия за развитие на научните изследвания е била адаптирана така, че да се превърне България в център за високотехнологични изследвания и развитие на технологии, което на свой ред ще допринесе за подобряване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии вече привлича водещи световни учени в България, твърди още той. 

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са предвидени още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.