Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази учудване, че премиерът и министрите все още не са решили въпроса със зърнопроизводителите. Депутатът от ДПС Делян Пеевски изрази увереност, че този въпрос ще бъде решен до обяд.

Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не се срещат със зърнопроизводителите, да не го решават въпроса и той да ескалира, обяви Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента на въпрос за заплахата на протестиращите зърнопроизводители да затворят жълтите павета в столицата.

"Иначе София е свикнала, с месеци стоеше затворен Орлов мост. Не е толкова страшно, просто сегашните ни некоалиционни партньори не са свикнали с това.

Всичко се решава с диалог, в интерес на хората, на бранша, на секторите, на индустрията. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета какво правят, това е огромен апарат, който седи и чака парламентът да вземе решение, коментира той.

По думите му зърнопроизводителите се дразнят на приказките за "майбаси".

"Ние не гледаме на IT сектора, или на който и да е друг сектор, автомобилите, само на зърнопроизводителите. Това прави впечатление и ги дразни. Пазарна икономика. Всеки има право да направи каквото желае, след като си е платил данъците", каза Борисов.

Той допълни, че не противопоставя двата сектора.

"Ако искате, може и на химическата промишленост, на туризма, на еди кой си. Това са набива в последните дни - майбасите. Това ги дразни. Затова казвам, я да преброим кой сектор какви коли има. IT секторът е моторът на българската икономика", каза още Борисов.

Този сектор обаче не получава субсидии, за разлика от зърнопроизводителите.

Борисов посочи, че има решения, има и много бързи действия, които да се направят, като се започне от контрола на това, което влиза в България.

"Трябва да се назначат 100, 200, 300, повече хора във фитосанитарния контрол", допълни той.

В отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ каза, че премиерът Денков не им е предложил текст за коалиционно споразумение. Попитан какво става с подписването на такова споразумение, той коментира, че вече започва да става смешно за хората, защото по-реална коалиция няма как да бъдат.  

Попитан ДПС в коалицията ли е, лидерът на ГЕРБ отговори:

"На практика да".

Имаме уверението, че до обяд ще бъде решен въпросът със зърнопроизводителите, каза депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента на въпрос за заплахата на протестиращите зърнопроизводители довечера да блокират жълтите павета в столицата.

"Напротив, друго ни уведомяват от правителството, че има диалог. Но ние имаме уверението, че до обяд ще го решат. Нека да видим какво ще решат и след това ще коментираме отново.

Сега нещата са доста по-прости, става дума за едни обезщетения, които искат, за тези тонове зърно, които са в България, и разликата в цената", допълни той.

Помолен да коментира днешните думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС на практика са част от коалицията, Делян Пеевски каза:

"Каквото ги подкрепяме, сме го показали, ясно сме го изразили".