Тримата младежи, които бяха подгонени от полиция и един бе прострелян фатално, са автори на множество грабежи, съпроводени със сила. Това съобщиха днес МВР и прокуратурата. Те са действали по един тертип - нападали са млади хора, биели са ги с палка и са им отнемали вещите.

Както е известно, вчера призори МВР служител застреля 18-годишен, който бягал и не се подчинил на командите, при опит да го заловят.

Има свидетел, който е чул 3-4 пъти полицаят да вика "Спри, полиция, ще стрелям". Освен това на видео се вижда, че спира и заема позиция за стрелба - а не е тичал и стрелял "хаотично", стана ясно днес от думите на Христо Кръстев от СГП.

След като уцелва момчето, полицаят го качва в служебната си кола и го кара в "Токуда". То има една прострелна рана в горната част на тялото, каза накратко и немного конкретно Кръстев.

От мястото където са намерени гилзите, на около 100 м се виждат първите капки кръв, т.е. - полицаят е стрелял горе-долу от такава дистанция.

Изстрелите обаче не са произведени от служител от женски пол, както се писа, а от мъж-полицай, стана ясно още от брифинга на МВР и прокуратурата. 

След като по-рано през нощта са извършили един грабеж, призори около 5:30 часа се получава сигнал от охраната на мол "Парадайз", че трима по суичъри и маски прескачат оградата.

Изпратен е екип, който да проведе оперативно-издирвателни мероприятия и да работи по горещи следи. Патрулът се натъква на тримата наблизо - докато се качват в автобус120. Ченгетата спират рейса "на лампа". След като автобусът спира, един от тримата младежи - който е на 15 г., остава в него, но двама опитват да избягат отново към кръговото пред Зоопарка.

Точно тогава се стига до споменатите по-горе действия - полицаят ги подгонва и на няколко пъти извиква "Стой, полиция, ще стрелям", заяви днес директорът на СДВР Любомир Николов.

По думите му, доказано е, че са произведени два контролни изстрела, като това се потвърждавало и от свидетели - които не са от МВР или от бягащите дребни бандити.

МВР шефът ги описа като „наши стари познайници“.

"В краткото време, което имахме за работа, установихме, че са извършители на множество грабежи в района. Действали са по един и същи начин – с метална или гумена палка, с която са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали нееднократно, включително с оръжие - което жертвите не споменават да са виждали", казаха днес разследващите.

Николов описа служителя, който е произвел изстрелите като "безупречен служител, лице на 33 г., многократно е награждаван, включително и от министри в предходни правителства (не стана ясно това каква връзка има - б.р.) с парични награди".

От страна на прокуратурата Кръстев потвърди, че следовател е извършил оглед на местопроизшествието на ул. "Сребърна".

Фиксирани и иззети са 3 гилзи. На 100 м от гилзите е намерена кръв. Има много веществени доказателства в полицейската кола, взети са обтривки от двамата полицаи, а също така са им направен полеви тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни. Въпреки това е иззета кръв и урина за токсикологична експертиза от този, който е стрелял.

Засега Кръстев каза, че не може да се конкретизират обвинения, тъй като всеки детайл ще бъде от значение. Хипотетично деянието може да е неизбежна отбрана, надвишаване пределите на неизбежната отбрана, професионална непредпазливост или дори евентуален умисъл за убийство.

Почти по същото време от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са повдигнали обвинение на другите двама. Както е известно, грабежът - за разлика от кражбата, е тежко престъпление срещу личността.

Ето и текста на прокурорското съобщение:

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две непълнолетни лица на 16 и 17 години за грабеж, при който е употребена сила.

На 18.09.2023 г. около 02,00 часа на бул. „Черни връх“ в гр. София, обвиняемите Г.Б. и Т.З. са отнели чанта с 20 лева, документи и маратонки от владението на млада жена, като е използвана сила за това. Т.З. е дърпал слушалки от врата на жената, опитвайки да я души, докато Г.Б. е взeмал вещите й.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

Обвиняемите са задържани за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои днес, 19.09.2023 г., да бъде внесено искане в Софийски районен съд за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.