„Кристо – поетика на необикновеното" е заглавието на изложбата, която музей-галерия „Анел“ и Съюз на колекционерите в България представят. В периода от 21 септември до 10 октомври публиката ще има възможност да види някои от проектите на  Кристо, съобщават от галерията, информира БТА.

„Кристо – поетика на необикновеното" е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. Тя ни приканва да се потопим в света на монументалните творби на автора, които предизвикват нашите възприятия за пространство, време, материя и граници. Експонирани са 26 фотографии на едни от емблематичните му проекти, подписани лично от него“, разказват организаторите.

От музей-галерия „Анел“ допълват, че колекцията „прекосява сложния визуален маршрут от монументалния „Опакован Райхстаг" в Берлин до ефирните „Заобиколени острови" в Маями“. Според тях опаковъчните инсталации на Кристо предефинират нашето разбиране за познатите структури и пейзажи.

„Чрез артистичния жест на обгръщане на сгради, паметници и дори на цели острови, Кристо ни предизвиква да видим познатото в нова светлина, кани ни да поставим под въпрос границите между изкуството и архитектурата“, разказват от екипа на галерията.