Азербайджан е започнал "локални антитерористични дейности" в Нагорни Карабах, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс.

По думите на ведомството целта на дейностите е да бъдат "потушени широкообхватните провокации" и да бъдат изтласкани от региона арменски войски.

"В рамките на предприетите мерки позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени с помощта на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина“, се казва в изявление на министерството, цитирано от Франс прес.

Русия и Турция са били информирани от Азербайджан за предприетите действия, допълва агенцията.

Армения осъди днес "широкомащабната агресия", предприета от Азербайджан в спорния анклав Нагорни Карабах, и каза, че целта на Баку е да извърши "етническо прочистване" на тази сепаратистка територия, населена предимно с арменци, предаде Франс прес.

"Азербайджан започна нова широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах, опитвайки се да завърши своята политика на етническо прочистване", се казва в изявление на арменското външно министерство.

"Руските мироопазващи сили, разположени в Нагорни Карабах, трябва да предприемат ясни и недвусмислени мерки, за да сложат край на агресията на Азербайджан“, каза в изявление министерството.

По-рано днес Азербайджан заяви, че шестима негови граждани са били убити от мини в два отделни инцидента в Нагорни Карабах и обвини "нелегални арменски въоръжени групи", че са заложили смъртоносните мини.

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от територията на Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век след война, отбелязва Ройтерс. Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на война през 2020 година.

Баку каза, че четирима служители на неговото министерство на вътрешните работи са загинали, след като техният камион попаднал на мина близо до строящ се тунел. Друга мина убила двама цивилни, също в камион, добави азербайджанската страна.

Армения вчера каза, че обвиненията, че нейните въоръжени сили са заложили мините на азербайджанска територия са фалшиви.

Инцидентите с мините се случиха ден след като по два маршрута в Нагорни Карабах едновременно бяха доставени крайно необходими храни и лекарства - стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение между Азербайджан и Армения. Въпреки това отношенията между двете страни остават силно обтегнати.

Министерството на външните работи на Азербайджан днес заяви, че в Нагорни Карабах може да бъде постигнат мир единствено след като арменските войски се изтеглят от региона и сепаратистките местни власти бъдат разпуснати, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че цивилните могат да напуснат региона по хуманитарни коридори, установени през Лачинския коридор към Армения и в други посоки. То призова цивилните да стоят на страна от, по думите му, легитимните военни цели, които са подложени на атаки от страна на азербайджанските сили като част от "антитерористичната" операция на Баку. Ведомството добави, че министърът на отбраната на страната е разговарял по телефона с турския си колега.

Властите в Нагорни Карабах заявиха, че Азербайджан обстрелва региона с ракети и артилерия по протежението на цялата фронтова линия около планинския анклав.

Реакцията на Армения

Арменското министерство на отбраната заяви, че негови сили не се намират в Нагорни Карабах.

Армения не участва във военни действия и не поддържа военно присъствие в Нагорни Карабах, заяви арменският премиер Никол Пашинян на фона на продължаващото азербайджанско нападение в Нагорни Карабах, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирана от БТА.

Премиерът заяви, че ситуацията по границите на Армения е относително стабилна, като няма видими или значителни промени в положението.

"Но както вече казах и ще повторя, основната и ключова цел на тази операция е да въвлече Армения във военни действия", предупреди Пашинян.

Той заяви, че много азербайджански медии съобщават невярната информация, че азербайджанските сили са насочени към военните части на Република Армения, визирайки отбранителната армия на Нагорни Карабах.

"За съжаление редица наши колеги повтарят тази информация и казват, че призовават Армения и Азербайджан да спрат военните операции. Искам да заявя, че Армения не участва във военните операции и искам още веднъж да подчертая, че Армения няма армия в Нагорни Карабах", заяви Пашинян.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските мироопазващи сили продължават да изпълняват мисията си в Нагорни Карабах и призова двете страни да прекратят кръвопролитието.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова днес Азербайджан незабавно да прекрати военните действия в Нагорни Карабах, предаде ДПА.

Бербок: Баку да спре обстрелването незабавно 

"Азербайджан трябва да спре обстрелването незабавно и да се върне на масата за преговори", каза Бербок в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Най-важното нещо е да защитим мирните жители в Нагорни Карабах. Това е и работата на руските войници там", допълни тя.

Траен мир между Армения и Азербайджан може да бъде постигнат само чрез диалог, каза тя и добави, че Берлин подкрепя преговорите, водени от Европейския съюз.

"Предвид днешната ескалация те (преговорите) са по-важни от всякога", подчерта Аналена Бербок.