Законът за противодействие на корупцията, който е един от най-важните тестове, през които трябва да премине управляващата коалиция, за да се види доколко е стабилна, започна да се гледа на второ четене днес в парламента. Дебатите обаче вървяха трудно и мъчително. От общо 4 часа пленарно време близо 2 часа бе употребено за почивка. В крайна сметка депутатите днес не приеха нито един текст.

Предмет на дълъг дебат бе текста, според който всеки член на комисията за противодействие на корупцията (по-известна като КПКОНПИ или КОНПИ, макар тези съкращения да не отговарят на названието, което комисията ще има по този закон) ще минава през номинационна комисия, преди да бъде гласуван от парламента. Тази номинационна комисия трябва да се състои от петима членове - по един от ВКС, Висшия адвокатски съвет, правосъдното министерство, омбудсмана и Сметната палата.

Депутатите дебатираха основно на какви критерии да отговарят бъдещите членове на комисията. Размяна на реплики предизвика предложението на народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев в закона да бъде разписано кандидатите да притежават седем вместо пет години юридически стаж, както и юридическо или икономическо образование или седем години стаж в службите за сигурност.

Стоев направи редакционна поправка и за това членовете на бъдещия антикорупционен орган да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети.

"Знаете, че този законопроект е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, знаете че имаше задълбочена комуникация за него", добави депутатът.

Той каза, че по отношение на въпросните две предложения за редакция са получени препоръки да бъдат изпълнени. Относно избора на членове, Стоев направи и следващо предложение членовете на номинационната комисия, която ще се сформира при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят подробен доклад и "препоръчително класиране на кандидатите", което да бъде предоставено на ресорната парламентарна комисия.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС възрази като посочи, че ако подобно предложение се приеме, то би поставило работата на парламента в режим на обвързана компетентност и отбеляза, че това би последвало и при избора на Висш съдебен съвет (ВСС), Инспекторат към ВСС, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов надзор (КФН).

"Да приемем, че номинационната комисия ще извършва класиране с първо, второ и трето – означава да поставим Народното събрание в условие на обвързана компетентност. Аз като народен представител това не мога да го приема", добави той.

Чолаков поиска редакция на предложението на Стоев - вместо думите "препоръчително класиране", да бъде разписано "препоръчително оценяване на кандидатите".

Чолаков коментира и възможността за избор на членове с две трети мнозинство като припомни разпоредбите на Конституцията, където ясно е указано, в кои случаи се изисква различно мнозинство. Той бе категоричен, че ще подкрепят законопроекта, но ако въпросните поправки бъдат приети, то от ГЕРБ-СДС ще сезират Конституционния съд.

В реплика Петър Петров от „Възраждане“ попита как човек с висше икономическо образование ще може да вземе решение за постановени съдебни решения и съдебни практики.

"Да не променяме правилата за избор на членове, само защото са намерени определени личности, които да бъдат назначени", апелира депутатът.

Цвета Рангелова (също от „Възраждане“) попита да не би да е имало някакво тайно съвещание на членовете на правна комисия. Рангелова настоя Стоев да излезе на трибуната и да запознае пленарната зала с въпросните препоръки и техния автор.

"Несериозен е този подход", каза тя.

Стою Стоев отговори като посочи, че всички членове на правната комисия са получили писмо от Министерство на правосъдието. Рангелова показа въпросното писмо от трибуната и отбеляза, че в него нямало и ред от въпросните препоръки. 

Тошко Йорданов от ИТН се обърна към ГЕРБ-СДС:

"Вие като депутати защо сте тук – в името на властта, да изкарате колкото можете, или ролята ви на депутати е да приемате закони, които да направят живота на българските граждани по-спокоен, по-уреден и по-справедлив, същото направихте с бюджета. Вашите експерти направиха "бюджета на Асен на „саздърма“, след което всички го гласувахте и вече берем последствията – държавата е на дефицит. Какъв е смисълът от вашето присъствие тук", попита Йорданов.

На ПП-ДБ Йорданов припомни, че когато Слави Трифонов е провел първата си среща с Кирил Петков и Асен Василев, първата му реплика след това е била – "тези са аджамии".

"Вие сте тежки аджамии, колеги. В момента желанието на Киро да се създаде нова КПКОНПИ като бухалка – да тормози политическите си противници, ГЕРБ така ще ви изработят, че ще има по-гадна бухалка спрямо стария закон и тя ще е в ръцете на ГЕРБ, а вие лавандули такива – ще страдате от това", добави Йорданов.  

Радомир Чолаков отговори като посочи, че въпросният законопроект е внесен от Десислава Атанасова и е важен за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и затова ще го подкрепят. Той каза още, че много би се радвал, ако въпросните предложения бъдат оттеглени.