Демоскопският възход на AfD продължава и бележи рекорд в историята на крайнодясната популистка партия. Според изследването от тази седмица на института Forsa, поръчан от тв каналите RTL и ntv, „Алтернатива за Германия“  е повишила резултата си в сравнение с предходната седмица с един процентен пункт до 22% - най-високата стойност, регистрирана някога от Forsa в цялата страна.

Зелените също печелят един процентен пункт, достигайки 14 %. ХДС/ХСС остава най-силната политическа сила в Германия с непроменен дял от 27%, докато социалдемократите остават без промяна на ниво от 17%. Свободните демократи губят един процентен пункт до 6 %, Левите запазват 4 % от предходната седмица, а останалите партии заедно губят един процентен пункт до 10 %.

„Алтернатива за Германия“ е спечелила позиции и във въпроса на Forsa за това на кого германците вярват, че ще се справи най-добре с проблемите в Германия, и вече има 9 процента (7 процента през предходната седмица). Както и през предходната седмица, 13% се доверяват на ХДС/ХСС и 9% на социалдемократите по отношение на политическата компетентност. 9% се доверяват на Зелените (8% през предходната седмица) и 2% на либералите от Свободната демократическа партия. 57 процента не виждат търсената политическа компетентност в нито една от партиите.

Според проучването първа по важност за германците тема са споровете в управляващата коалиция (37%). На второ място е енергията и цените на енергията (33%), следва войната в Украйна на трето място (28%). Останалите места се заемат от природните бедствия (27 процента), климата/околната среда (14 процента), имиграцията/чужденците (9 процента) и местните избори в Бавария и Хесен (7 процента).