Гражданите да подават сигнали за липсващи лекарства на специален имейл - 49ns_lekarstva@parliament.bg.

Това обявява в своя нова активност председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Костадин Костадинов в профила си във фейсбук. 

На този имейл всеки вече можел да подава сигнали за липсващи лекарства.

„Пишете ни. Бъдете сигурни, че аз и останалите депутати от комисията по здравеопазване ще четем и ще реагираме, за да може всеки, който се нуждае от лекарство да го получи. Сигурен съм, че тази комуникация ще накара институциите и регулаторите да заработят по-бързо и във ваша полза“, пише бившият здравен министър в последния кабинет на ГЕРБ, макар че не става ясно как парламентът точно ще снабдява с липсващи лекарства и ще решава всеки отделен случай.

Ангелов зове и собствениците на аптеки и работещите в тях да подават информация за липса на медикаменти при търговците на едро и невъзможността да ги заявят в електронната система или по телефона, което би възпрепятствало някоя аптека да изпълни предписанието на лекаря.

На 15 септември пред журналисти в парламента Ангелов обяви, че е информирал прокуратурата, която да извърши проверка дали в справката на ДАНС за анализа на причините за недостиг на медикаменти в страната, има данни за престъпление, припомня БТА. Ангелов повтори, че на 17 август е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи и до ДАНС във връзка с първата справка, която от здравната комисия са получили от министъра на здравеопазването за липсващите лекарства на територията на България. Той припомни, че според решение на здравната комисия в парламента министърът е задължен всяка седмица да изпраща на депутатите информация за липсващите медикаменти в страната.