Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес разведри напрегнатата атмосфера, посрещайки новия гръцки министър-председател Алексис Ципрас, като го хвана за ръка като дете и го поведе към кабинета си.

След протоколни усмивки и неловка прегръдка пред камерите и микрофоните при официалното посрещане в централата на Комисията 40-годишният Ципрас не каза нищо. Тогава 20 години по-възрастният Юнкер направи символичния жест, разсмивайки репортерите.

След срещата двамата не дадоха предвидената пресконференция. Ципрас се видя още с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Преди изборите на 25 януари Юнкер, който е христиандемократ, призова гърците да не гласуват за крайнолявата "Сириза", която спечели с обещания да отмени сегашното споразумение с кредиторите на дълбоко задлъжнялата страна. След това той предупреди Ципрас, че правителството му трябва да изпълнява договореностите и не може да се надява на ново опрощаване на дълг.

Ципрас и финансовият му министър Янис Варуфакис, които са на европейска обиколка в преговори за облекчаване на дълговото бреме на Гърция, смекчиха предизборната си реторика. Те вече не говорят за отписване на дълг, а за разсрочването му.

Вчера италианският министър-председател Матео Ренци окуражи Ципрас, че вижда ново споразумение с кредиторите като възможно, след като двамата се срещнаха в Рим.

В интервю за италианския всекидневник "Република" финансовият министър Янис Варуфакис очерта подробности за гръцкото предложение. То предполага страната да продължи редовно да изплаща вноските си към Европейската централна банка.

"Предлагаме да заменим другите вноски - към Международния валутен фонд и към другите страни (кредиторките на Гърция от еврозоната -б.а.) с нови облигации с пазарна лихва, която е много ниска в момента, с клауза: ще започнем цялостното изплащане, щом веднъж в Гърция започне солиден растеж", каза той.

Нямаше веднага реакции от кредиторите. Днес след обяд Ципрас трябва да се срещне с френския президент Франсоа Оланд в Париж, а Варуфакис - с председателя на Европейската централна банка Марио Драги във Франкфурт.