Беларуските държавни медии съобщиха вчера, че 48 деца от Украйна са пристигнали в Беларус от украински региони, които Москва твърди, че е анексирала, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Децата са от окупирани части на Донецка, Луганска и Запорожка област.

Тези територии бяха незаконно анексирани от Москва през декември миналата година, но руснаците нямат пълен контрол върху тях.

На снимки, публикувани от беларуската държавна агенция БелТА, децата, заобиколени от полицаи и сили за борба с безредици, държат националното червено-зелено знаме на Беларус и според съобщенията благодарят на беларуските власти.

Извеждането на децата от Украйна е било организирано от беларуска благотворителна организация, подкрепена от президента Александър Лукашенко, който досега е организирал програми за здравно възстановяване на украински деца в Беларус.

Ръководителят на благотворителната организация Алексей Талай каза в интервю за БелТА, че президентът, независимо от изключителния натиск, е решил този важен хуманитарен проект да продължи.

„Целият беларуски народ“, каза Талай, иска да помогне „на децата от полуразрушени големи и малки градове в новите територии на Русия“.

Не е ясно дали децата са сираци или са били взети от родителите им със или без съгласието им. Досега Беларус е отричала твърденията, че помага за незаконно извеждане на деца от Украйна.

През юни беларуски опозиционери предадоха на Международния наказателен съд материали, които според тях показват, че над 2100 украински деца от поне 15 окупирани от руснаците градове, са били насилствено прехвърлени в Беларус с одобрението на Лукашенко.

Павел Латушко – бивш беларуски министър на културата, се надява, че материалите ще накарат МНС да издаде заповед за арест на Лукашенко, както направи с президента на Русия Владимир Путин.