Експлозия е станала на борда на товарен кораб, плаващ в Черно море под флага на държавата Того и екипажът му твърди, че се е натъкнал на морска мина близо до румънското пристанище Сулина, съобщава румънският всекидневник "Ромъния либера".

Според неофициални източници двама от 12-те членове на екипажа на кораба се нуждаят от медицинска помощ, пише изданието.

„На 20.09.2023 г., в 06.50 ч., след спешно съобщение MAYDAY (морски сигнал за бедстващ плавателен съд - б.р.), предадено ... от търговски кораб, информиращо, че на борда е избухнала експлозия, е задействана операция, за да спаси екипажа. В спасителната операция са участвали средство за придвижване от Бреговата охрана и специализиран кораб за спасяване... Всички членове на екипажа бяха докарани безопасно до пристанището на Сулина... Разследванията се извършват от румънските военноморски власти“, съобщи румънската брегова охрана.

Корабът е претърпял повреда и има пробойна в областта на машинното отделение. Включително генераторите на ток на борда са унищожени, се казва още в информацията. Без електричество помпите на борда, които биха могли да изпомпят водата от трюма, не работят. Поради това корабът е напът да потъне, пише "Ромъния либера".

"Румънските власти казват, че няма индикации експлозията на борда на съда под знамето на Того да е била причинена от мина. Морският трафик в делтата на Дунава върву нормално", написа в социалната мрежа Х (бивша Туитър) Ярослав Трофимов, кореспондент на "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника експлозията би трябвало да е избухнала на около 16 морски мили `29,6 километра) от Сулина, пристанище в делтата на р. Дунав,  т.е. извън румънските териториални води. Териториалните води на Румъния се простират до 12 морски мили (22,2 километра). По време на експлозията корабът е бил на котва. Информацията, че експлозията е причинена от мина, идва от членовете на екипажа. Няма независимо потвърждение за нея.

Според уебсайта VesselFinder на 6 септември 2023 г. товарният кораб Seama е бил в пристанището на Констанца, откъдето вероятно е тръгнал на север. Последната позиция на кораба е регистрирана преди пет дни, близо до пристанище Сулина.

На борда на претърпелия инцидента кораб не е имало румънски гражданин. От 12-те членове на екипажа шестима са сирийци, пише вестникът.