Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изрази днес оптимизъм, че страната му ще постигне ново споразумение с кредиторите си за облекчаване на непосилния ѝ дълг.

"Още нямаме споразумение, но сме на добър път към споразумение", каза той след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

По-рано през деня Ципрас разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Днес следобед в Париж трябва да го приеме френският президент Франсоа Оланд, докато гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се среща във Франкфурт с председателя на Европейската централна банка Марио Драги.

В интервю за италианския всекидневник "Република" публикувано днес Варуфакис очерта подробности за гръцкото предложение. То предполага страната да продължи редовно да изплаща вноските си към Европейската централна банка.

"Предлагаме да заменим другите вноски - към Международния валутен фонд и към другите страни (кредиторките на Гърция от еврозоната -б.а.) с нови облигации с пазарна лихва, която е много ниска в момента, с клауза: ще започнем цялостното изплащане, щом веднъж в Гърция започне солиден растеж", каза той.

Гърция дължи на еврозоната, ЕЦБ и МВФ над 300 милиарда евро. Те представляват 175,5 на сто от брутния ѝ вътрешен продукт, който се сви с 22 на сто през последните пет години. Две поредни споразумения с кредиторите наложиха на страната болезнени икономии, които доведоха до рязък спад на потреблението. Те обаче не бяха придружени с исканите от кредиторите структурни реформи.

Ципрас и крайнолявата му коалиция "Сириза" спечелиха изборите на 25 януари с обещания да освободят страната си от омразната за населението ѝ програма и да я заменят с друга, която да поощри растежа и да спре обедняването. Те се отказаха от преговорите с т.нар. тройка, съставена от представители на ЕС, ЕЦБ и МВФ и от последния транш спасителни кредити на обща стойност 7,2 милиарда евро. 

Варуфакис твърди, че Гърция ще ги навакса като спре избягването на данъци и като отложи идващите през лятото вноски по дълга с новите облигации. Според гръцките медии в държавната хазна в момента има 2 милиарда евро. Социалната програма на "Сириза" струва 12 милиарда евро, а следващите ѝ вноски по дълга през юли и август са общо над 9 милиарда евро.

Очаквайте подробности.