Някъде между края на септември и средата на октомври човек има едни 15 дни, в които да преразгледа финансовото си състояние. Тъкмо е отминала подготовката за учебната година на децата, а отоплителният сезон още не е започнал, нито пък нуждата от коледни подаръци. 

Натискът върху семейния бюджет през зимните месеци се засилва и заради зачестеното боледуване и човек лесно може да изпадне във финансова безизходица. 

За да не ви се случи това и за да посрещнем зимата без финансов стрес, сме подготвили в сътрудничество със Смайл Кредит няколко съвета за управление на финансите през зимата. 

Планирайте разходите

Погледнете сметките си за отопление през изминалата зима и ще придобиете представа за средствата, с които трябва да разполагате през тази зима. Още по-добре е, ако завишите със 100 лв предвижданията си, за да няма неприятни финансови разходи. 

После направете списък с всички близки, на които държите да подарите подарък за Коледа. Определете бюджет за всеки от тях. 

Към този списък добавете актуалните си разходи и ще видите какъв е месечният бюджет, с който трябва да разполагате в следващите 6 месеца. 

Преценете приходите

Вижте месечните си приходи и преценете дали трябва да направите промени в начина си на харчене, за да успеете да вместите разходите от по-горе. 

Осигурете пари първо за належащите разходи - отопление, храна, облекло, лекарства. 

Помислете дали за вас няма да е по-добре да набавите парите за коледни подаръци например с бърз онлайн кредит още сега, да напазарувате всичко и да изплащате постепенно и редовно с вноски, които да са съобразени с наличните ви пари. 

Спестявайте максимално 

Не мислете за спестяването като ограничение на начина ви на живот, а като начин да живеете по-дълго по начина, по който искате. 

Най-лесен е примерът с отоплението - ако обичате да ви е топло, но не искате да плащате високи сметки, погрижете се парите ви да не “излитат през прозореца”, а всички врати и прозорци да са добре уплътнени. Така ще повишите комфорта на дома си, ще живеете по-добре и ще плащате по-малко. 

Направете профилактика на климатиците и радиаторите, за да ви служат вярно в студените месеци, вместо просто да хабят ток, а да не топлят. 

Заменете колата с градски транспорт

Разликата в разходите между личния автомобил и градския транспорт са осезаеми. Дори да е в рамките на месец, ползването на автобус до работа вместо на кола ще ви спести не малка сума. 

Използвайте я за сметката за отопление или за погасяване на вноска по кредит. 

Коледни подаръци през октомври

Вече споменахме за идеята да купите коледни подаръци още сега с бърз онлайн кредит и докато Коледа дойде, ще сте изплатили всичко на вноски, съобразени с бюджета ви. 

Октомври е чудесен месец за пазаруване на коледни подаръци. На човек може и да му се струва, че няма намаления, но всъщност няма празнични завишения. Помислете спокойно за всеки един от хората, които искате да купите подарък и го изберете отрано, за да не правите спонтанни покупки на скъпи вещи в дните преди Коледа. 

Съчетавайки горепосочените съвети от Smile Credit, можете да управлявате зимните си разходи по-лесно и без стрес. Помнете, че вземането на бърз онлайн кредит е сериозно решение и изисква задълбочено разглеждане на вашите финанси и възможностите ви за погасяване на дълга. 

Зимата може да бъде магичен сезон, стига правилно да планирате и умело да управлявате бюджета си.