20 600 души са загинали в ЕС при пътни инциденти през 2022 г.

Това съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Вълян при обявяването на световната кампания за безопасност по пътищата, която започна от Брюксел.

„На всеки 24 секунди на пътя умира по един човек, а икономическите загуби от тези жертви се изчисляват на 1,7 трилиона долара годишно в световен мащаб“, каза Мишел Йо - пратеник на добра воля на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Адина Вълян допълни, че близо 70 на сто от жертвите на пътя са в градовете и са от най-уязвимата категория - пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти. Раните пък са причина за смъртта на много млади хора от 5 до 29 години.

1,35 милиона са загиналите годишно по света в катастрофи, а между 40 и 50 милиона души остават инвалиди в резултат на пътни инциденти, съобщи Жан Тод - специален пратеник за пътната безопасност на ООН. Той обаче смята, че жертвите могат да бъдат предотвратени:

„Ние имаме рецепта за това. Конвенциите на ООН за пътната безопасност дават много добри практически инструменти на всички държави по света, за да превърнат в закон мерките, необходими за справянето с проблема.“

Вълян припомни, че целта на Комисията е жертвите на пътя да намалеят наполовина в ЕС до 2030 г. Тя припомни и законодателните предложения в тази насока – преразглеждане на директивата за шофьорските книжки и за трансграничното прилагане на правилата за движение по пътищата.