Президентът Румен Радев си позволи безпрецедентен за него критичен тон към Русия в днешното си изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, но остана в рамките на познатите си общи призиви за дипломация и мир.

Държавният глава, цитиран от пресслужбата си, посочи, че вече са изминали 19 месеца от началото на войната на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН срещу неин съсед в нарушение на Устава на ООН.

„От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света“, каза Радев.

По думите му приоритет на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН е да намери подходи, които могат да очертаят пътя към възстановяване на мира в Украйна.

Радев не стигна обаче дотам да призове за изтегляне на Русия от окупираните от нея украински територии, не осъди военните престъпления, не каза и дума за военна помощ за Украйна, на която той е открит противник от началото на войната.

Българският президент  каза още, че развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави. Той призова за по-силна политическа воля, дипломация и активни преговори за постигането на всеобхватен, справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите  принципи на ООН.  

Радев изрази и тревогата на страната ни от изтеглянето на Русия от споразумението за пренос на зърнени храни през Черно море, продължаващите удари срещу пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничението на корабоплаването в Черно море, които увеличават несигурността в снабдяването с храни, особено в глобалния Юг, където цената на войната също е особено висока.