Белият дом призова Конгреса на САЩ да одобри допълнителна помощ за Украйна в размер на милиарди долари, тъй като нейната контраофанзива срещу руските сили продължава, докато времето застудява и условията се усложняват, предаде Ройтерс, цитрана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън очаква с нетърпение да получи информация относно перспективата на бойното поле от украинския президент Володимир Зеленски, когато двамата се срещнат в Белия дом днес, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби пред репортери.

"Това е наистина критичен момент, тъй като навлизаме в есента", допълни той.

И добави, че Белият дом е насърчил Зеленски да се срещне с американските законодатели, за да изложи аргументите си за продължаване на военната подкрепа, като се има предвид опозицията, изразена от някои конгресмени.

"Жизнено важно е да приемем тази допълнителна помощ", каза Кърби.

И добави, че разходите ще бъдат "прекомерно по-високи", ако на руския президент Владимир Путин се позволи да поеме контрола над Украйна и да стигне до границата на НАТО.

"Ако смятате, че разходите за подкрепа на Украйна са висока сега, помислете колко прекомерно по-високи ще бъдат те, ако просто се оттеглим и му позволим да завземе Украйна. Тогава разходите за защита на суверенитета и териториалната цялост, вярвайте ми, ще стават много по-големи в кръвопролития и във финанси, включително и в американска кръв", заяви той.

Байдън настоява Конгресът да предостави допълнителни 24 млрд. долара за Украйна и други международни нужди на фона на продължаващата руска инвазия.

"Смятаме, че е наистина важно за членовете на Конгреса да могат да чуят директно от президента Зеленски с какво се сблъсква в тази контраофанзива и от какво се нуждае, за да продължи тя. Зеленски е най-добрият пратеник на народа на Украйна и неговите въоръжени сили", допълни Кърби.

Зеленски ще се срещне с Байдън по-късно днес. Това ще бъде шестата им среща и третото посещение на Зеленски в Белия дом. Преди това той ще говори в Конгреса и ще има среща с американски военни.

Американски официални лица заявиха, че Байдън планира да обяви допълнителна помощ за Украйна, но Кърби не съобщи подробности. Той каза, че се обсъжда "активно" предоставянето на армейски тактически ракетни системи (АТАКС), които могат да летят до 300 км, но не е взето решение.

Киев неколкократно поиска от администрацията на Байдън такива ракетни системи, които ще помогнат за атакуване и разрушаване на линиите за снабдяване, въздушните бази и железопътните мрежи в окупираните от Русия територии в Украйна.

Кърби заяви днес, че Украйна е постигнала напредък в своята контраофанзивата, но тя "очевидно" не е приключила и "те ще продължат да се нуждаят от цялата подкрепа, която могат да получат, за да продължи напредъка й".