"Има решение - спирате войната и президентът Зеленски няма да говори пред Съвета за сигурност на ООН."

Така албанският премиер Еди Рама, който председателстваше заседанието, контрира възраженията на руския посланик, че се дава приоритетно думата на Зеленски пред Съвета, веднага след откриващите думи на генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. Албания е временен председател на Съвета.

Руският представител Василий Небензя поиска да разбере защо думата се дава приоритетно на украинския президент, преди да са се изказали постоянните представители на Съвета за сигурност. С дълго възражение той се опита да прекъсне речта на Зеленски.

Председателстващият Еди Рама, известен с острия си език, веднага реагира.

"Искам да уверя нашите руски колеги, че това не е специална операция на албанското председателство (препратка към говоренето от страна на Кремъл за нахлуването на Русия в Украйна като "специална военна операция")", отвърна той.

След което посочи, че вече няколко пъти Зеленски е говорил преди представителите на страните-постоянни членки на Съвета на предишни негови заседания (общо 5) и че няма нарушение на практики и процедури на Съвета. Самият Небензя се съгласи, че имало "прецеденти" кой почва да говори като например ситуацията в Сомалия, но в Украйна било "различно".

Острата размяна на реплики между двамата обаче не приключи с това, а тонът продължи да се изостря.

Според Небензя Рама прокарвал дневния ред и визията на НАТО, защото Албания е част от Алианса, вместо да съблюдава задълженията си като председател на Съвета за сигурност. Тук албанският премиер го контрира:

"Спирате войната и Зеленски няма да говори".

Това още повече вбеси руския представител, който обвини Рама, че "не може да дава политически оценки, докато е председател на Съвета".

"Обърнахте се към мен в качеството ми на албански премиер - ако не искате да ви отговарям като албански премиер, недейте да ме провокирате като такъв." 

Василий Небензя не за първи път влиза в словесни сблъсъци с представители на Албания в ООН.

Това се случи и миналата година по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, когато руският посланик в световната организация сравни нахлуването в Украйна с войната между Косово и Сърбия, обвинявайки Запада в двойни стандарти.

„Най-гласовите критици на референдума в Донбас са в челните редици на подкрепата за независимостта на Косово. Те обявиха, че територията има право да напусне сръбската държава, ако има реална заплаха за правата на косовските албанци,“ заяви тогава Небензя. И добави, че не е правилно да се притиска Сърбия да наложи санкции на Русия, когато тя има исторически отношения с тази страна.

Албанският посланик в ООН Ферит Ходжа реагира незабавно, заявявайки, че не може да се прави паралел с референдумите, които сега се провеждат в окупираните от Русия части на Украйна и Косово, която е „независима държава, призната от половината страни от ООН“.

„Нищо не може да бъде по-изкуствено и принудено от сравнението на международните усилия за прекратяване на конфликта, за защита на цивилните и за установяване на мирен процес, за намиране на трайно решение, какъвто беше случаят с Косово, с чистата и непровокирана агресия и референдумите в Украйна“, добави той.

"Не можем да сравняваме несравнимото и Русия не може да отклони вниманието от войната си в Украйна, опитвайки се да заблуди хората", реагира още той.