Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турският премиер Реджеп Ердоган заплаши, че ще спре достъпа до социалната мрежа Facebook и платформата за споделяне на видео Youtube след местните избори на 30-и март.

Вчера в интернет пространство се появи пореден запис, който уличава Ердоган в корупция. Премиерът заяви, че записът е изфабрикуван, а двата сайта се използват от опозицията с цел да го компрометират. 

"Твърдо сме решени да не предадем тази страна в ръцете на Facebook и Youtube", каза той. 

Ердоган е в схватка с живеещия в САЩ турски религиозен водач Фетхуллах Гюлен, бивш негов съюзник, който според него стои зад потокът от "фабрикувани" аудио записи. Според турския премиер изтичането на предполагаемите му разговори е част от кампания, за да го дискредитират.

Гюлен отрича всякакво участие в записите и отхвърля твърденията, че с помощта на мрежа от протежета се опитва да повлияе на политиката в Турция.

Въпреки призивите от страна на опозицията да бъде наложено вето на спорния закон за по-строг контрол в интернет, правителството е внесло нови обезпокоителни поправки.

Едната от тях се отнася до остро критикуваното право на председателя на Дирекцията по телекомуникации да блокира в рамките на четири часа и без съдебно нареждане достъпа до уебсайтове, които по негова преценка нарушават неприкосновеността на личния живот. 

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е предложила поправка, с която ще стане задължително председателят на Дирекцията по телекомуникации да изпрати до съда в рамките на 24 часа решението си за блокиране на достъпа до уебсайт, а съдът ще трябва да се произнесе в период от още 24 часа дали одобрява решението. 

Без това одобрение достъпът няма да може да се блокира. Втората предложена от правителството поправка в закона се отнася до информацията за трафика в интернет. 

След приемането на закона, който забранява продажбата на алкохол между 22 и 6 часа, Агенцията за регулиране на пазара на тютюневи изделия и алкохол ще глобява едновременно и интернет потребители, и търговски марки, които рекламират в социални мрежи и блогове алкохолни напитки с глоба между 5 и 200 хил. турски лири. 

Турция не е първата страна, която се опитва да наложи цензура в интернет.

Според председателя на борда на директорите на Google и бивш главен изпълнителен директор на компанията Ерик Шмид, филтрирането на интернет в Русия е повод за сериозни притеснения. Той очаква Русия да се превърне в следващия Китай, ако процесите в страната продължат да се развиват в тази посока.

Китай е известен с проекта "Златния щит", популярен като "Великата защитна стена" (Great Firewall), заради това, че блокира достъпа на потребителите в страната до широк спектър от уеб ресурси.

"Руските власти работят по същия начин напоследък", каза Шмид.

Ключови думи

Коментари

Вяра

Всеки диктатор изпитва ужас от свободната комуникация и информацията. Ердоган прави сериозна заявка да се утвърди като такъв.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.