Сенатът на американския Конгрес утвърди генерал Чарлз Браун за нов председател на Съвета на  началниците на генералните щабове на въоръжените сили, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Генералът от афро-американски произход бе номиниран от президента Джо Байдън през май и представен като опитен военнослужещ, притежаващ най-големите американски качества, но и мобилизиран срещу расизма.

Браун ще стане вторият афроамериканец, който заема висшия военен пост след Колин Пауъл от 1989 до 1993 г. . Той ще бъде подчинен на министъра на отбраната Лойд Остин, който също е цветнокож.

Кандидатурата на Браун бе одобрена с 83 срещу 11 гласа. Тя беше известно време блокирана, както и още над 300 други кандидатури, от сенатора Томи Тъбървил, който се противопоставя на политиката на Пентагона, насърчаваща достъпа до аборти на военнослужещите си.

Чарлз Браун е командващ американските военновъздушни сили и ще замени на новия си пост генерал Марк Мили, когато той се пенсионира на 29 септември. Браун е бивш пилот. Описван е от Байдън като много смел и като непоколебим патриот.