Иранският парламент днес одобри закон, който предвижда по-строги наказания за жени, които отказват да носят задължителната ислямска забрадка на обществени места, както и за хората, които ги подкрепят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ходът дойде само дни след годишнината от смъртта на Махса Амини – 22-годишна жена, която бе задържана от нравствената полиция в страната, тъй като нарушила правилата за обличане. Нейната смърт предизвика продължили с месеци протести, по време на които мнозина призоваха за сваляне от власт на иранската теокрация, посочва АП.

Законът предвижда наказания за собственици на предприятия, които обслужват жени без задължителната забрадка, както и за активисти, които се противопоставят срещу изискването. Нарушителите могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор, ако нарушението е извършено по организиран начин.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини на 16 септември 2022 г., утихнаха в началото на тази година след тежки репресии, в резултат на които бяха убити повече от 500 протестиращи и над 22 000 бяха задържани, отбелязва АП. Множество жени обаче продължиха да нарушават правилата за носене на хиджаб и това лято започна нова кампания за тяхното прилагане. Духовниците, които ръководят Иран, смятат законът за забрадките за един от основните стълбове на Ислямската република и обвиняват западните страни за протестите, без да предоставят доказателства за това.