Кметът на община Завет Ахтер Велиев е завел дело срещу българската прокуратура и настоява за обезщетение от 50 000 лева. Велиев е завел дело по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. По думите му искът е незаконно обвинение, по което е бил оправдан. Днес състав на Разградския окръжен съд е дал ход на делото, изслушана и назначената съдебно-психиатрична експертиза.

През 2009 година Ахтер Велиев е обвинен, че е поискал и получил неправомерно 298 609 лв. от Комисията за бедствия и аварии за ремонт на джамията в село Прелез. Основанието за ремонта било, че сградата е пострадала от буря, която според прокуратурата не се е случила.

Велиев претендира за обезщетение от 50 000 лева за нанесени му неимуществени вреди и още 9000 лева за имуществени вреди - разноски за адвокатски хонорари.Той твърди, че вследствие на делото е получил диабет, хипертония и посттравматично стресово разстройство. Според вещото лице по психиатричната експертиза не е налице постравматично разстройство, а депресивна реакция, изразяваща се в напрегнатост, тревожност, световъртеж, разстройство на съня, сърцебиене и други прояви.

Съдът е назначил комплексна медицинска експертиза, за да се провери дали Велиев страда от диабет и какви са причините за болестта.