Украйна е нанесла мощен удар по руско военно летище в Крим, убивайки десетки военнослужещи и повреждайки голяма част от намиращата се там техника.

Точна информация за нанесените от ракети "Нептун" (украинско производство) поражения още няма, но според постовете в руски Телеграм канали убитите при удара върху военновъздушната база в Саки са около 30.

Там са се намирали и най-малко 12 бойни самолета Су-24 и Су-30. Не е ясно колко от тях са оцелели, предаде украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на източници от Службата за сигурност на Украйна.

Освен самолетите на летището е имало и зенитно-ракетен комплекс "Панцир". То се е използвало и като център за обучение на оператори на дронове.

"Удари, нанесени от Службата за сигурност и военноморските сили, поразиха базата и нанесоха сериозни щети на оборудването на окупатора",  е казал източник от украинското разузнаване.

Той е посочил, че в операцията първо са използвани дронове, а след това - крилати ракети "Нептун".

Службата за сигурност на Украйна съобщи също, че е нанесла удар по руски щаб в окупирания Мелитопол в Запорожка област в резултат на който е ранен командващия на руската 58-а армия.

Междувременно руската армия заяви, че е свалила 19 украински дрона над Крим и Черно море, но не даде информация за щети или жертви.

През нощта на сряда срещу четвъртък (20 срещу 21 септември) във всички области на Украйна беше обявена въздушна тревога. Русия е изстреляла няколко вълни крилати ракети, общо 43, от които украинската противовъздушна отбрана е свалила 36, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Взривове е имало в Киев и областта, в Харков и областта, в Хмелницка, Черкаска и Лвовска област.