Етническите арменци в Нагорни Карабах казаха днес, че азербайджанските сили са нарушили примирието - обвинения, които министерството на отбраната на Азербайджан отрече, предаде Ройтерс.

В центъра на главния град в региона са се чули изстрели, обявили източници пред агенцията.

Азербайджан започна днес преговори с местните арменци, след като техните сили бяха принудени да се предадат и да сключат примирие, което предизвика призиви за оставката на арменския премиер Никол Пашинян.

Междувременно министерството на отбраната на Азербайджан опроверга съобщенията за настъпление на азербайджанската армия към главния град на Нагорни Карабах, наричан от арменците Степанакерт, а от азербайджанците - Ханкенди, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Публикуваната от няколко арменски профила в социалните мрежи информация, че въоръжените сили на Азербайджан уж били преминали в настъпление в посока Ханкенди, не съответстват на истината и са дезинформация. Ние категорично опровергаваме тази информация", се казва в съобщение, публикувано от ведомството.

Азербайджан се извини на Русия за смъртта на войници от руския миротворчески контингент

Азербайджанският президент Илхам Алиев се извини днес в телефонен разговор на руския си колега Владимир Путин за смъртта на войници от руския миротворчески контингент в Нагорни Карабах вчера, съобщи Ройтерс, като се позова на Кремъл.

В изявлението се казва, че Путин е подчертал колко е важно гарантирането на сигурността и правата на етническите арменци в азербайджанския отцепническия регион, чиито сили бяха принудени да се предадат след светкавично настъпление от страна на Азербайджан.

Военнослужещи от руския миротворчески контингент са били убити при стрелба по автомобила, с който били тръгнали от наблюдателен пост, заяви снощи министерството на отбраната на Русия. То не каза кой може да стои зад атаката.