Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани. Това съобщават от ДАНС.

Мерките са по отношение на Н. З. – гражданин на Руската федерация, Е. П. – гражданин на Беларус и В. Б. – гражданин на Беларус.

По-рано от руското посолство изплакаха пред ТАСС, че българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на РПЦ в София. "Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", ожалиха се руски дипломати (фейсбук поста на посолството вижте по-долу).

"Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България, посочват от ДАНС.

Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.

Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", допълват от контраразузнаването.

От фейсбук на посолството се разбира, че изгонени са и двама служители на храма.

"Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна", пишат от миисията на Москва у нас.

Преди дни стана ясно, че Вассиан Змеев, заедно с още трима аруски дипломати са били изгонени от властите в Северна Македония, заради данни, че са руски шпиони, припомня Нова тв.